Слідчі Гаазького трибуналу прямують до України

Слідчі Гаазького трибуналу прямують до України

Слідчі Гаазького трибуналу прямують до України
. Sky News

Команда Міжнародного кримінального суду (МКС) виїхала до України для розслідування воєнних злочинів Росії.

Про це повідомив головний прокурор Гаазького трибуналу Карім Хан, передає Sky News.

За його словами, команда почне збирати докази злочинів РФ за колективним міжнародним позовом.

"Вчора я сформував команду, і сьогодні вони переїжджають до регіону. Це передова команда, яка складається зі слідчих, юристів, а також тих, хто має особливий досвід оперативного планування", – сказав Хан.

Напередодні, 3 березня, головний прокурор Міжнародного кримінального суду (ІСС) повідомив про початок розслідування ймовірних військових злочинів Росії, скоєних проти України.

Що відомо

  • 24 лютого російські війська вторглися на територію України, обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Є жертви серед цивільного населення.
  • 24 лютого в Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.
  • РФ розбомбила центр Харкова та Бородянку на Київщині. У Житомирі внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків. Складною лишається ситуація в Херсоні — там вуличні бої. Водночас на Миколаївщині ЗСУ та місцеві жителі розбили колону російських військ. А в Мелітополі на Запоріжжі люди влаштували мирний мітинг, не даючи проїхати російській техніці, а потім намагалися її штовхати голіруч.
  • За даними президента Володимира Зеленського, за перших п'ять днів війни російські війська завдали вже 56 ракетних ударів та випустили 113 крилатих ракет по українській території.
  • 2 березня Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН із проханням оголосити ухвалу про тимчасові заходи проти РФ.
  • За даними Генштабу ЗСУ, за 8 днів війни проти України Росія витратила усі свої тактичні резерви ракет типу "Калібр" для наступу на українські міста.
  • За даними Пентагона, Росія ввела на територію України 82% бойових потужностей, що стояли на кордоні.
Вторгнення Росії в Україну — останні новини.

Читайте також

Ситуація на Запорізькій АЕС. Що відомо. Текстовий онлайн

Ядерна безпека під час війни. До чого може призвести захоплення АЕС російськими військами

Вторгнення Росії в Україну. День дев'ятий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок