"Якщо Путін хоче вбити себе, йому не потрібна ядерна зброя". Що сказали про війну на Генасамблеї ООН

"Якщо Путін хоче вбити себе, йому не потрібна ядерна зброя". Що сказали про війну на Генасамблеї ООН

"Якщо Путін хоче вбити себе, йому не потрібна ядерна зброя". Що сказали про війну на Генасамблеї ООН
. AP

28 лютого Генеральна Асамблея ООН зібралась на екстрену спеціальну сесію щодо війни в Україні. Це — вдала нагода для всіх членів ООН, щоби засудити агресію Росії, підтвердити підтримку територіальній цілісності України й закликати до негайного припинення бойових дій. Днем раніше за проведення особливої сесії Генасамблеї проголосувала Рада Безпеки ООН, ініціаторами відповідної резолюції виступили Албанія та США.

Сесію скликали у межах застосування механізму “Єднання заради миру” — доволі рідкісного. За усю історію ООН досі лише 10 разів відбувалася така спеціальна сесія. Головна умова її проведення — неможливість ухвалити рішення на Раді безпеки ООН. Щодо питань довкола України це не викликає великого подиву: їхній розгляд може блокувати Росія, яка має право вето.

Далі — головні цитати з виступів учасників Генасамблеї про Україну, війну та шанси на мирне врегулювання.

Антоніу Гутерріш, Генеральний секретар ООН

Генсек ООН закликав негайно припинити війну, щоб запобігти гуманітарній катастрофі. Він також засудив ядерний шантаж Росії.

"Солдатам потрібно повернутися до своїх казарм. Лідерам потрібно рухатися до миру. Цивільне населення має бути захищене. Необхідно підтримувати міжнародне гуманітарне право та права людини".

"Світ стикається з трагедією для України, а також із великою регіональною кризою з потенційно катастрофічними наслідками для всіх".

"Вчора російські ядерні сили були приведені в стан підвищеної готовності. Це страшний розвиток подій. Сама ідея ядерного конфлікту просто немислима. Ніщо не може виправдати використання ядерної зброї".

"Гуманітарна допомога Україні важлива, але вона не є вирішенням конфлікту. Справжнє рішення — це лише мир. Напад на Україну є викликом міжнародному праву і міжнародній спільноті, яка ґрунтується на статуті ООН. Наслідки надто важливі, ставки зростають для всіх".

"Діалог має залишатися можливістю: ніколи не пізно звернутися до доброчесних перемовин і вирішити питання мирним шляхом. Сподіваюся, що ті перемовини, які нині відбуваються між Україною та Росією, не лише призведуть до припинення вогню, але й до довгострокового рішення. Треба докласти усіх зусиль, щоби зупинити кровопролиття і цей конфлікт".

"Війна — це не відповідь. Це смерть, страждання людей, нескінченне руйнування. Людство не має замикатися у тій свідомості, яка викликає найгірше з минулого. Ми маємо позбуватися прокляття війни".

Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

Сергій Кислиця констатував, що до агресії Росії вирішила приєднатись і Білорусь. Він також зауважив, що Володимир Путін замість погрожувати світові ядерною зброєю міг би вчинити із собою так само як Адольф Гітлер в останні дні Другої світової війни навесні 1945 року.

"Вперше від часу створення ООН існує повномасштабна війна у серці Європи. Всі у цій залі й у світі знають, що Росія і виключно Росія почала вторгнення, а тепер до цього вторгнення приєдналась і Білорусь".

"Якщо Путін хоче вбити себе, йому не потрібна ядерна зброя". Що сказали про війну на Генасамблеї ООН
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час виступу на Генеральній Асамблеї. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця. Фото: AР

"Якщо Путін хоче вчинити самогубство, то не треба для цього використовувати ядерний арсенал. Він може зробити, як той хлопець в Берліні, в бункері у травні 1945 року".

"Генасамблея має гучно вимагати зупинити вторгнення в Україну. Визнати дії Росії як акт нападу агресії проти суверенної незалежної держави, вимагаючи, щоб Росія повністю вивела свої війська з території України в межах міжнародно визнаних кордонів; вимагаючи від Російської Федерації скасувати рішення щодо особливого статусу "ДНР" і "ЛНР".

"Також маємо чітко визнати підступну роль Білорусі і її причетність до російської агресії проти України. Вельмишановні члени Генасамблеї, те, що відбувається в Україні матиме безпекові й гуманітарні наслідки для кожного з вас. Спочатку безпосередньо в Європі, згодом для решти. Це відобразиться на безпеці харчових продуктів, електроенергії, кризі економіки".

"Путін зробив все можливе, щоб делегітимізувати присутність Росії в ООН. Але я гадаю, чи присутність Росії в ООН взагалі була легітимною? Я гадаю, чи колись в цих стінах було голосування щодо вступу РФ в ООН?".

Василь Небензя, постійний представник Росії при ООН

"Останні дні сюжети, які домінують в інформаційному полі, займають центральне місце й у Раді безпеки ООН, тепер і на Генеральній асамблеї. Водночас дії Росії прибріхуються й обростають величезною кількістю фейків і нісенітниць за підтримки ЗМІ та соцмереж".

"Хотів би підкреслити, що коріння ситуації у діях самої України, яка багато років саботувала свої обов’язки за Мінським комплексом заходів. Нещодавно існувала надія на те, що в Києві одумаються і все-таки виконають те, під чим підписалися у 2015 році, але перш за все потрібен був прямий діалог з Донецьком і Луганськом, водночас відбулося чергове підтвердження вищим керівництвом країни до не готовності до цього діалогу".

"Оскільки українські провокації у лютому не лише не зупинилися, а й інтенсифікувалися, керівництво “ДНР” і “ЛНР” звернулося до нас із проханням надати військову підтримку відповідно до двосторонніх договорів про співробітництво".

"Страждання мешканців Донбасу ігноруються західними країнами. Таке враження, що цих 4 мільйоні людей для них просто не існує".

"Мета військової операції — порятунок людей, які упродовж 8 років зазнають знущань і геноциду з боку київського режиму. Для цього необхідно здійснити демілітаризацію і денацифікацію України. Ми також будемо прагнути притягнути до суду усіх, хто чинив злочини проти мирних мешканців, зокрема громадян Російської Федерації".

"Росія не починала військові дії, військові дії розпочала Україна проти власних мешканців Донбасу і всіх, хто не згоден. А Росія цю війну завершує".

Олаф Скуг, глава делегації ЄС при ООН

У своєму виступі Олаф Скуг висловив підтримку українському народу та звернув увагу на посібництво влади Білорусі в російській агресії.

"Хочу висловити повну солідарність Україні й українському народу, який відважно бореться проти військової агресії з боку Росії. Ситуація кардинально ескалувалася попри невтомні дипломатичні зусилля: Росія вирішила відмовитися від миру, відмовитися від міжнародного ладу на основі права, відмовилася від принципів ООН".

"Ми також засуджуємо роль Білорусі в агресії і закликаємо і Росію, і Білорусь виконувати свої міжнародні зобов’язання. Нас також непокоїть підвищення рівня готовності ядерних сил: ми закликаємо Росію деескалувати ситуацію й повернути свій ядерний потенціал на попередній рівень готовності і дотримуватися угоди про нерозповсюдження ядерної зброї".

Мартін Кімані, представник Кенії при ООН

Представник Кенії говорив про гуманітарні наслідки бойових дій, а також висловив припущення, що антиросійські санкції можуть посилити напругу у взаєминах між Заходом та РФ.

"Ми схвалюємо те, що ООН швидко виступила із наданням гуманітарної допомоги, також ми схвалюємо дії сусідів Україні, які відкрили свої кордони для біженців".

"Ми тут зібралися, щоби обговорити гуманітарну ситуацію в Україні, але якщо ми справді дотримуємося демократичних принципів, ми маємо розширити наш погляд. Широкі односторонні економічні санкції, які були оголошені, майже точно матимуть серйозні гуманітарні наслідки. Їхній вплив по суті може дорівнювати блокаді. Ми припускаємо, що такі санкції, замість наближення до миру, лише збільшуватимуть ескалацію".

Чжан Цзюнь, постійний представник КНР при ООН

Китайська сторона закликала продовжувати діалог та шукати шляхи досягнення миру.

"Китай підтримує встановлення діалогу між Росією, НАТО та ЄС, маючи на увазі поняття неподільної безпеки, належним чином вирішуючи законні проблеми безпеки всіх сторін, включаючи Росію, прагнучи створити збалансований ефективний та стійкий механізм європейської безпеки, щоб досягти довготривалого миру і стабільності на європейському континенті".

"Нічого не можна отримати від розпалювання нової холодної війни, адже усі програють".

"Ситуація в Україні розвинулася до точки, яку Китай не хоче бачити, і вона не відповідає інтересам жодної сторони".

"Безпосереднім пріоритетом є те, щоб усі сторони проявили стриманість, не допустили подальшого погіршення ситуації, одночасно активізуючи дипломатичні зусилля, спрямовані на політичне вирішення".

Що відомо

  • Під час перемовин між Росією та Україною, які відбулись біля Прип’яті, ввечері 28 лютого Росія обстрілювала Харків.
  • Одразу після перемовин Росія здійснила авіаналіт на околиці Броварів, внаслідок чого одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення.
  • Українська та російська делегації провели перший раунд перемовин та їдуть до столиць для консультацій, повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк.
  • Внаслідок ракетного удару по містах Васильків, Біла Церква та селу Калинівка на Київщині зруйновано триповерховий гуртожиток та два житлових будинки. Також є загиблі та поранені.
  • За п'ять днів з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські війська завдали вже 56 ракетних ударів та випустили 113 крилатих ракет по українській території.
  • Уранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі. Президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні.

Читайте також

Гроші, маскувальні сітки, донорство крові — чим та де можна допомогти армії

Захоплення Бердянська, нічні обстріли та бої за Київ. Вторгнення РФ в Україну, день п'ятий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок