Фігуристці збірної ОКР Камілі Валієвій, у якої виявили допінг, дозволили виступати на Олімпіаді-2022

Фігуристці збірної ОКР Камілі Валієвій, у якої виявили допінг, дозволили виступати на Олімпіаді-2022

Офiцiйно
Фігуристці збірної ОКР Камілі Валієвій, у якої виявили допінг, дозволили виступати на Олімпіаді-2022
. AP

РУСАДА виграло справу в суді й добилося участі фаворитки на "золото" в Олімпіаді попри позитивну допінг-пробу.

Спортивний арбітражний суд (CAS) виніс вирок щодо справи фігуристки збірної ОКР Каміли Валієвої. Слухання тривало майже шість годин: до другої ночі за китайським часом, і остаточне рішення було оприлюднено 14 лютого.

8 лютого фігуристку було тимчасово усунено від змагань, тренувань та іншої спортивної діяльності під час Олімпійських ігор-2022 після того, як стало відомо, що в пробі спортсменки за 25 грудня 2021 року (під час чемпіонату Росії) було виявлено заборонений триметазидин – препарат, що дозволяє серцю краще засвоювати кисень.

Проте вже наступного дня Російське антидопінгове агентство (RUSADA), що опікується допінг-справами на національному рівні, скасувало це рішення та допустило Валієву до тренувань.

Саме це рішення РУСАДА в суді оскаржували Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) та Міжнародний союз ковзанярів (ISU). Проте їхню вимога відновити усунення Валієвої було відхилено.

Читайте також: У лідерки збірної ОКР з фігурного катання Каміли Валієвої виявили допінг: чи будуть наслідки

Як CAS пояснив це рішення

У вироку суду зазначено, що Камілу Валієву не буде усунено від змагань через "виняткові обставини". Зокрема, через те, що, згідно правил WADA, 15-річна фігуристка є "захищеною особою", оскільки їй ще немає 16 років, а отже правило про тимчасове усунення на неї не поширюється, а покарання може бути зменшене.

Також CAS заявив, що керувався принципами "чесності, пропорційності, невиправної шкоди та відносного балансу інтересів". Суд постановив, що заборона на виступ у Олімпійських іграх "призведе до невиправної шкоди за цих обставин", повторивши тезу Олімпійського комітету Росії про те, що тести Валієвої на Олімпіаді були чистими.

Крім того, суд назвав "серйозною проблемою" "несвоєчасне повідомлення про результати антидопіногового тесту" Валієвої, який було взято ще в грудні минулого року, що завадило спортсменці скористатися повноцінною юридичною підтримкою.

Це означає, що Валієва зможе продовжити участь у Олімпійських іграх-2022 та змагатиметься в жіночому особистому турнірі, що стартує 15 лютого.

Тим не менше, CAS зазначив, що рішення стосується лише питання доречності тимчасового усунення Валієвої на час Олімпіади. Питання результатів командного турнурі та решти наслідків позитивної допінг-проби спортсменки вирішуватимуться під час окремих судових процесів.

Читайте також: Міжнародні спортивні організації апелюватимуть проти скасування усунення фігуристки ОКР Валієвої

Що відомо

  • На Олімпіаді Валієва вже встигла взяти участь у командних змаганнях, у яких перемогла саме збірна ОКР, а Каміла очолила турнірну таблицію що в короткій, що в довільній програмах серед жінок.
  • Уже треті Олімпійські ігри поспіль (2018, 2021, 2022) на збірну Росії накладають часткові санкції як покарання за масові порушення антидопінгових правил та організовану державою допінг-програму. Зараз ця збірна не має права виступати на Іграх під назвою "Росія" та використовувати російські прапор і гімн.
  • Також через ці порушення РУСАДА досі позбавлена членства у ВАДА, але може оперувати на національному рівні та внутрішніх змаганнях.
  • Перший підтверджений допінг-тест на цих Іграх було виявлено в іранського гірськолижника Хусейна Савеха-Шемшакі.
  • На початку минулих зимових Олімпійських ігор-2018 у Пхьончхані команду ОАР позбавили медалі на початку Олімпіади. Позитивний допінг-тест тоді виявили в керлінгіста Алєксандра Крушельницького. Через це в нього та Анастасії Бризгалової забрали "бронзу" в змішаних парах.
Читайте також: Збірну ОКР можуть позбавити "золота" у фігурному катанні. Є підозра на допінг: що відбувається

Хто така Каміла Валієва

  • 15-річна російська фігуристка, дебютантка Олімпійських ігор.
  • Чемпіонка Європи 2022 року, чемпіонка світу серед юніорів 2020 року.
  • Дебютувала на дорослому рівні в сезоні 2021/22 і не програла жодних змагань, у яких брала участь.
  • Чинна володарка трьох світових рекордів у жіночому фігурному катанні: в короткій (90.45 бала) і довільній (185.29) програмах та за сумою балів (272.71).

Де дивитись Олімпіаду-2022

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Олімпіади-2022 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Для перегляду Олімпіади-2022 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

Читайте також: Французькі фігуристи Пападакіс і Сізерон встановили п'ятий світовий рекорд Олімпіади-2022: відео
На початок