У Полтаві підприємці протестували проти обов’язкового використання касових апаратів

У Полтаві підприємці протестували проти обов’язкового використання касових апаратів

У Полтаві підприємці протестували проти обов’язкового використання касових апаратів
. фото: Суспільне Полтава

У Полтаві підприємці влаштували акцію протесту щодо скасування закону про обов'язкове використання касових апаратів. Із такою вимогою вони прийшли до обласної адміністрації. За словами учасниці акції протесту Людмили Корчаги, на протест зібралися, зокрема, бо купувати касові апарати дорого. Схожі акції організували також в Одесі, Чернівцях, Дніпрі, Луцьку та Херсоні.

Людмила Корчага з Полтави прийшла на акцію протесту щодо запровадження обов’язкових касових апаратів для підприємців. Жінка – власниця магазину.

"Оскільки у мене ваговий товар, то десь до 30 тисяч (гривень – ред.). Це нормальний касовий апарат, сенсорний, для будь-якого товару. Я його не можу собі дозволити, тому що торгівля дуже сильно впала і його просто немає за що купити", – говорить Людмила Корчага.

У Полтаві підприємці протестують проти касових апаратів
Акція протесту у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

На акцію протесту біля обласної адміністрацій підприємці зібралися через соцмережі. Організував її Анатолій Леонтьєв, який майже 30 років має свій бізнес.

"Не треба знищувати середній і малий бізнес. Потрібно схаменутися і припинити повну фіскалізацію ФОПів", – каже підприємець Анатолій Леонтьєв.

У Полтаві підприємці протестують проти касових апаратів
Акція протесту у Полтаві. фото: Суспільне Полтава

Впровадження касових апаратів для фізичних осіб-підприємців другої, третьої та четвертої груп стало обов’язковим від січня 2022 року. Це згідно зі змінами до закону про обов'язкове використання касових апаратів для ФОПів, каже юрист.

"Зміни до цього закону направлені саме на легалізацію сплати Єдиного податку ФОПами, тому що зі сторони держави вбачається, що дуже багато грошових коштів та податків держава недоотримує від ФОПів.Ті суб’єкти, які зобов’язані встановлювати РРО (реєстратори розрахункових операцій – ред.), вони підпадають під дуже пильний контроль правоохоронних органів, який дає їм можливість проводити позапланові, фактично, перевірки", – додає юрист Андрій Шульгін.

За словами юриста, штраф за порушення застосування касових апаратів залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій. За перше – штраф у розмірі 100 відсотків від суми чеку. При повторному порушенні –у розмірі 150 відсотків від суми чека.

У Полтаві підприємці протестували проти обов’язкового використання касових апаратів
Штрафи за невикористання касових апаратів. Фото: Суспільне Полтава

Письмове звернення з вимогами до президента учасники акції передали до обласної адміністрації.

Як повідомив Суспільному Анатолій Леонтьєв, на акцію протесту зібралися близько 150 людей. За словами начальниці сектору превентивної комунікації обласної поліції Тетяни Порохні, їх було близько шести десятків. Порушень не зафіксували.

Що відомо:

  • З 2022-го року набрав чинності закон про обов'язкове використання касових апаратів для ФОПів. Підприємець може самостійно вибрати тип касового апарату. Він може бути апаратним РРО чи програмним.
  • 25 січня під будівлею Верховної ради сталась сутичка між учасниками акції "SaveФОП" та правоохоронцями, Демонстранти прорвали огорожу навколо парламенту. Поліція застосувала сльозогінний газ.
  • Класичні РРОРеєстратор розрахункових операцій – пристрій, який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. коштують від 4 до 20 тисяч гривень, а їхнє обслуговування щомісяця вартує 200-300 грн. Натомість програмні РРО (ПРРО) — безкоштовні. Це програми для телефона, планшета чи комп'ютера. А їхнє щомісячне обслуговування коштує до 200 грн. Зареєструвати його простіше — через кабінет платника податків.
  • У випадку невикористання РРО передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека.

Читайте також:

В Україні — майже 2 млн ФОПів. Це найбільше за останні 5 років — Опендатабот

На початок