На Тернопільщині відзначили День Соборності України

На Тернопільщині відзначили День Соборності України

На Тернопільщині відзначили День Соборності України
. Фото:Анастасія Чечко/Суспільне

День Соборності відзначали у Підволочиську. Жителі цієї громади разом з представниками обласної ради сформували колону і вирушили до кордону Тернопільської області. Там зустрілись з представниками Хмельниччини, також вперше участь в акції єднання взяли представники Чернівецької області.

"Не був ніколи, бо не приходилось. Зараз от перший раз і дуже файно. Щоб Україна була єдина, щоб мир був в Україні", – каже Гапанович.

На мості через річку Збруч жителі Тернопільщини зустрічаються з представниками Хмельницької області. Також вперше участь в акції єднання взяли представники Чернівецької області. Учасники заходу обмінялись короваями та з'єднали українські стяги в один.

На Тернопільщині відзначили День Соборності України
Жителі Тернопільської обалсті. Фото:Анастасія Чечко/Суспільне

Нести прапор допомагає Олена Лепінська з Хмельниччини. Жінка каже, долучається вперше:

"Емоції переповнюють за таке гарне свято у нас".

На День Соборності до Підволочиська 10-й рік поспіль приїжджає 69-річна тернополянка Орися Березюк.

"Вважаю, що це свято для нас урочисте, я кожний рік їжджу, бо наш український народ об'єднався разом".

На Тернопільщині відзначили День Соборності України
Військові несуть прапор. Фото:Анастасія Чечко/Суспільне

Під час акції священники відправили молебень за мир в Україні, а голови трьох обласних рад – Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької – підписали меморандум про співпрацю. Цьогоріч День Соборності представники обласної ради та облдержадміністрації відзначали у різних місцях. На запитання чому, голова Тернопільської облради Михайло Головко відповів так:

"Вже більше 15 років проводимо заходи тут, на Збручі, між Підволочиськом та Волочиськом. Те, що адміністрація вирішила проводити на півдні області – це не погано, а навпаки – чим більше заходів, тим краще. Так ми б провели один захід, а так проведемо два. Я вважаю, що це добре", – Каже Михайло Головко.

На Тернопільщині відзначили День Соборності України
Обмін короваями. Фото:Анастасія Чечко/Суспільне

На Тернопільщині відзначили День Соборності України
Святковий концерт. Фото:Анастасія Чечко/Суспільне

Нагадаємо, вперше поблизу села Окопи на Чортківщині в День Соборності зустрілися три області – Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька.

Нагадаємо, 22 січня Україна відзначає День Соборності. Цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). День Соборності дістав офіційний статус свята лише у 1999 році відповідно до указу президента Леоніда Кучми. У 2011 році тодішній президент Віктор Янукович поєднав свято із Днем Свободи, який, починаючи із 2005 року, відзначався 22 листопада, під назвою "День Соборності і Свободи України". Однак вже у 2014 році п’ятий президент Петро Порошенко відновив попередню назву свята.

Читайте також

  • Як Тернопільщина вплинула на підписання Акту Злуки – історик Петро Гуцал
На початок