Авіаційний карантин. Як змінилися розклади рейсів та як повернути гроші

Авіаційний карантин. Як змінилися розклади рейсів та як повернути гроші

Авіаційний карантин. Як змінилися розклади рейсів та як повернути гроші
. pixabay

Авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" та SkyUp відкорегували розклади рейсів або скасували польоти до Італії, Ізраїлю та Туреччини в рамках рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо стримування коронавірусу Сovid-2019.

Кореспондентка Суспільного відстежила зміни на онлайн-табло аеропортів: усі рейси до Італії дійсно скасовані, а з Борисполя до Тель-Авіву 12 березня вилетить лише один рейс МАУ.

В авіакомпаніях розповіли Суспільному, чи відбудуться зміни у внутрішніх рейсах та як повернути кошти за здані квитки.

Міжнародні рейси

Обидві авіакомпанії скасували всі рейси до Італії і будуть лише забирати з міст країни українців. При цьому рейси до Ізраїлю залишилися, але зведені до мінімуму.

Так, МАУ вирішила призупинити виконання рейсів Київ — Венеція з 12 березня по 12 квітня.

"Пасажири зможуть покинути територію Італії на регулярних рейсах МАУ з Риму та Мілану, які виконуватимуться з метою повернути українців на батьківщину — переважно на вивезення. Мандрівникам, яким буде необхідно переїхати з Венеції до Риму або іншого міста для вильоту в Україну, потрібно завантажити та заповнити у двох примірниках спеціальну декларацію", — йдеться у повідомленні авіакомпанії.

Водночас відкореговані польоти з України до Тель-Авіва:

  • на період 12 березня — 8 квітня скасовані рейси Одеса — Тель-Авів (окрім 18 і 25 березня);
  • Дніпро — Тель-Авів, а також рейси Харків — Тель-Авів з 15 березня по 8 квітня.

Рейси Київ — Тель-Авів виконуватимуться двічі на день. Пасажирам рейсів Дніпро — Тель-Авів обіцяють запропонувати альтернативний варіант перельоту через Київ на найближчий рейс.

Крім того, до 22 травня виконання прямих рейсів Київ — Ізмір буде тимчасово зупинене. Пасажирам рейсів до/з Ізміра будуть запропоновані варіанти подорожі з пересадкою в Стамбулі.

"У зв’язку з пониженим попитом до 1 квітня прямі рейси між Одесою і Стамбулом виконуватися не будуть. З 13 березня по 7 квітня МАУ виконуватиме по одному рейсу на день між Києвом і Лондоном", — йдеться в повідомленні МАУ.

В авіакомпанії зазначили, що дезінфікують всі літаки, які прибувають з Італії.

Водночас у SkyUp повідомили про перенесення рейсів до Італії та Ізраїлю, а саме:

  • з Києва до Рима, Бергамо (Мілан), Пізи та Болоньї — на 01.06.20;
  • зі Львова до Рима та Бергамо (Мілан) — на 01.06.20;
  • з Києва до Барі — на 01.05.20;

а також скасування рейсів до Ізраїлю:

  • Львів — Тель-Авів — Львів — скасовано 6 рейсів (19.03, 26.03, 30.03 та 02.04, 06.04, 13.04);
  • Запоріжжя — Тель-Авів — Запоріжжя — скасовано 5 рейсів (15.03, 22.03, 29.03 та 05.04, 12.04);
  • Харків — Тель-Авів — Харків — рейси скасовуються повністю.

Без змін залишаються:

  • рейси з Києва та Львова до Неаполя;
  • старт польотів до Ріміні та Ламеції Терме, запланований на 30.05.20;
  • старт польотів до Катанії, запланований на 26.05.20.

SkyUp заявив, що клієнти авіакомпанії можуть безкоштовно змінити дату вильоту або звернутися за поверненням коштів, якщо їхній рейс скасовано.

Пасажири, якщо хочуть скасувати подорож до Ізраїлю, можуть безкоштовно змінити дату до 15 квітня.

Внутрішні рейси

До 8 квітня будуть повністю скасовані рейси МАУ між Києвом і Херсоном, Чернівцями, Івано-Франківськом і Запоріжжям. Рейси з Києва до Львова та Харкова виконуватимуться один раз на день.

Питання корегування внутрішніх рейсів SkyUp на літній сезон наразі вирішується. Як уточнили Суспільному в авіакомпанії, під літнім сезоном мається на увазі перехід на літній час. Цьогоріч це період із 29 березня по 25 жовтня.

До 29 березня усі внутрішні рейси SkyUp залишаються незмінними.

Повернення коштів

Як повідомила Суспільному директорка преслужби МАУ Євгенія Сацька, можливість повернення коштів залежить від конкретного випадку й визначається причиною скасування або перенесення, тим, чи підпадає повернення під виключення або особливі правила, чи ні, період звернення тощо.

"Тому однозначну відповідь дати неможливо. Потрібно звернутися до кол-центру авіакомпанії або на сторінку в Facebook, де колеги зможуть відкрити бронювання в системі й подивитися, чи можливе повернення і за яких умов", — заявила Сацька.

У свою чергу, SkyUp пропонує клієнтам безкоштовно змінювати дати вильоту або звертатися за повернненям коштів. Щоб зробити це, необхідно написати запит у довільній формі на [email protected], вказавши у листі номер бронювання.

За 1-2 дні обіцяють надіслати листа з підтвердженням обробки запиту. Однак, як повідомили Суспільному в пресслужбі SkyUp, наразі цей період може бути довшим через велику кількість бажаючих повернути кошти.

"Ми діємо в рамках чинного законодавства. Проте наразі така ситуація, коли настільки багато запитів, що період обробки збільшується до 3-4 днів, довше, ніж встановлено регламентом", — заявили в SkyUp.

В авіакомпанії уточнили, що гроші за скасовані перельоти будуть повертати протягом 14-21 дня з моменту відповіді на запит клієнта. Якщо квитки було придбано в агентів або через спеціальні сервіси, за поверненням коштів необхідно звертатися до них.

В авіакомпанії Wizz Air, яка не здійснює рейси до Італії та Ізраїлю, відмовилися коментувати телефоном, чи корегуватимуть розклади міжнародних і внутрішніх рейсів. Суспільне направило запит до Wizz Air з метою дізнатися про зміни у перельотах компанії і чи зможуть клієнти повернути кошти, у випадку їх скасування.

Читайте також: "Один з українських авіаперевізників розповів, що робити пасажирам, чиї рейси скасували через спалах коронавірусу"

Що відомо

  • Уряд вирішив ввести карантин на три тижні по всій території України. Обмеження стосуються дитсадків, шкіл, вишів і масових заходів з участю понад 200 осіб. Спортивні змагання можуть проводитися без глядачів, з дозволу міжнародних організацій. Засідання Верховної Ради при цьому поки не скасовують.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Україна "готова зустріти" як коронавірус, так і пов'язану з ним фінансову кризу. За його словами, банки "ліквідні як ніколи", вимоги МФВ виконуються, а виробникам заборонять експорт масок, допоки вони не забезпечать ними Україну.
  • З аеропорту "Бориспіль" шпиталізували громадянина Китаю через те, що стюардесі здалося, що у нього є температура. Пізніше з'ясувалося, що людина є цілком здоровою, без температури чи інших ознак хвороби.
  • Наразі в усіх країнах Євросоюзу зафіксовані випадки інфікування. Останньою країною, де виявили хворих, став Кіпр.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила епідемію вірусу Covid-19 пандемією.
На початок