У Запоріжжі відкриють кризові кімнати для жінок, які постраждали від домашнього насильства

У Запоріжжі відкриють кризові кімнати для жінок, які постраждали від домашнього насильства

У Запоріжжі відкриють кризові кімнати для жінок, які постраждали від домашнього насильства
. Фото: УНІАН

У Запоріжжі в грудні цього року мають відкрити кризові кімнати для жінок з дітьми. Адреса буде засекреченою для більшості містян, адже в установі надаватимуть прихисток та допомогу жінкам, які потерпають від домашнього насильства.

Про це в етері програми "Сьогодні. Головне" на Суспільному Запоріжжя розказала Ірина Куратченко, психологиня, голова правління об’єднання психологів та психоаналітиків "Взаємодія".

За словами Ірини Куратченко, ремонт та облаштування у Запоріжжі таємного притулку для жінок, які постраждали від домашнього насильства майже завершене. Такі кімнати будуть обладнані всім необхідним для тимчасового перебування, в тому числі з дітьми. Там зможуть одночасно приймати 10-14 осіб.

Кімнати які створюють зараз, можуть прийняти жінку на термін до 10 діб і в цей час постраждалій надається комплексна допомога психолога, соціальних працівників, юристів.

Безпечний простір створюють для того, аби жінка могла надати оцінку ситуації, розробити план подальших дій, не зазнаючи тиску:

"Після цього екстреного перебування іноді постраждала особа знає, що вона буде далі робити, куди вона піде, куди переїде. В неї є якийсь план. Якщо немає плану або місця, де вона б якось продовжила перебувати, тоді її направляють до мережі шелтерів, безпечних будинків", — каже Ірина Куратченко.

Читайте також: Не жертва. Як протидіяти домашньому насильству

Не зважаючи на те, що місце знаходження таких кризових кімнат залишається в таємниці, вони все ж таки обладнані тривожною кнопкою, для термінового виклику охорони. Прихистки створені за міжнародними стандартами безпеки для того, аби унеможливити вплив кривдника на жінку.

Психологиня додає, що у світі існує ще один рівень конфіденційного житла, яке може надаватися на довготривалий термін до кількох років, але в Україні такої форми поки що немає.

"В планах в нас відкриття притулку, де на більш довготривале перебування планується, довготривале перебування постраждалих від домашнього насильства. Терміном вже до трьох місяців", — розповідає вона.

Власне приміщення для реалізації проєкту надала міська влада, вона ж візьме на себе утримання притулку. Водночас Фонд народонаселення ООН надав технічну допомогу щодо ремонту та обладнання приміщень. Наразі, за словами Ірини Куратченко, відбувається завершальний етап ремонтних робіт у приміщеннях, облаштовують пандуси, все що необхідно для інклюзивного підходу.

У випадках домашнього насильства експертка рекомендує невідкладно звертатися до поліції. Також при міському центрі соціального захисту існує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, яка виїжджає на випадки домашнього насильства.

Що відомо

  • 8 березня цього року, у Запоріжжі під будівлею міськради відбулася акція "Дивись, куди тиснеш", на підтримку відкриття шелтеру (прихистку) для жінок, що зазнали домашнього насильства і насильства за ознаками статі.
  • Запоріжжя бере участь у трирічному проєкті Фонду представництва ООН "Міста вільні від насильства". В рамках проєкту — облаштування притулку, створення системи надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та порядку взаємодії структур, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок