Венедіктова заявила, що "активізує розслідування" понад 200 справ відносно компаній Ахметова

Венедіктова заявила, що "активізує розслідування" понад 200 справ відносно компаній Ахметова

Венедіктова заявила, що "активізує розслідування" понад 200 справ відносно компаній Ахметова
. Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Фото: ДБР

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що перегляне та "активізує розслідування цілої низки кримінальних проваджень" відносно "суб’єктів господарювання та окремих осіб з орбіти власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики".

Про це Венедіктова повідомила у дописі на Facebook. Вона не назвала ім'я та прізвище згаданого "власника", але, вочевидь, мова йде про кінцевого бенефіціара ДТЕК Рината Ахметова. Вона, зокрема, заявила, що у світі теперішніх подій не може залишатися осторонь: "У мене склалася і власна думка, яку я не маю права висловити, зважаючи на специфіку займаної посади. Я маю право реагувати на ситуацію в площині кримінальної юстиції з прицілом на процесуальний результат".

"Я нікого не називаю заколотником, олігархом чи правопорушником, — пише Венедіктова, — але я маю право в такий гострий для країни момент активізувати розслідування цілої низки кримінальних проваджень для того, щоб переконатися у доцільності прийнятих рішень прокурорами різних рівнів відносно суб’єктів господарювання і окремих осіб з орбіти власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики тощо".

Вона додала, що ОГПУ провів попередній аналіз "всього масиву кримінальних проваджень і наразі з’ясувалося, що мова йде про понад 200 справ".

"Ці 200 справ – результат лише поверхневої оцінки, переконана, що їх більше. Ми маємо на увазі майже всі великі підприємства в сфері вугільної промисловості та енергетики із орбіти цієї впливової людини. Орієнтовні суми завданих державі збитків обчислюються мільярдами гривень. З метою персоніфікувати відповідальність, я увійду до груп прокурорів в основних і найбільш резонансних справах", — наголосила Венедіктова.

Читайте також: Гройсман, Аваков, Гордон. Ахметов у Вільнюсі зустрівся із політиками та журналістами – ЗМІ

Що відомо

  • Під час пресконференції 26 листопада Володимир Зеленський заявив із посиланням на дані розвідки, що бізнесмена Ріната Ахметова намагаються втягнути у підготовку до державного перевороту в Україні. За його словами, спецслужби мають одразу кілька підтверджень щодо правдивості цієї інформації. Водночас записи розмов, де громадяни РФ та України обговорюють участь Ахметова у держперевороті президент назвав "підставою" бізнесмена.
  • Бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що повідомлення президента України Володимира Зеленського про його можливу участь в держперевороті 1-2 грудня, — неправда. Про це повідомив Рінат Ахметов на сайті керівної компанії свого бізнесу SCM.
  • Президент США Джозеф Байден висловив стурбованість з приводу інформації про ймовірну спробу державного перевороту в Україні на початку грудня. Про це він заявив під час брифінгу, передає пресслужба Білого дому.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок