ЄС представив програму "Глобальні ворота" на 300 млрд євро, яка має протидіяти ініціативі Китаю

ЄС представив програму "Глобальні ворота" на 300 млрд євро, яка має протидіяти ініціативі Китаю

Європейський Союз представив програму з розвитку інфраструктури у сфері транспорту, енергетики й цифрових технологій "Глобальні ворота" (Global Gateway). Проєкт вартістю до 300 млрд євро діятиме протягом 2021-2027 років.

Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

Очікується, що "Глобальні ворота" стануть інструментом залучення інвестицій через позики, гранти та гарантії. Потім вони перерозподілятимуться через фінансові механізми ЄС та його членів. Кошти надаватимуть на вигідних приватному сектору країн-партнерів Євросоюзу.

Ключова ідея "Глобальних воріт" – пожвавити економіки передусім країн із низьким рівнем доходу, які постраждали внаслідок пандемії COVID-19. Наголос робитиметься на зеленій, цифровій та енергетичній інфраструктурі.

За словами єврокомісара з питань розширення Олівера Варгеї, якого цитує Deutsche Welle, йдеться зокрема і про країни Східного партнерства, включно з Україною. Але, як розповів BBC чиновник ЄС, у фокусі "Глобальних воріт" перебуватимуть країни Африки.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції з нагоди представлення "Глобальних воріт" наголосила, що йдеться про "справжню альтернативу" інвестиціям із Китаю. Ймовірно, йдеться про китайську ініціативу "Один пояс, один шлях". Брюссель раніше визначив Китай своїм стратегічним суперником і оголошував про наміри протидіяти китайським інвестиціям.

Читайте також: Компартія Китаю прирівняла Сі Цзіньпіна до Мао Цзедуна

Проєкт "Один пояс, один шлях" Китай розпочав у 2013 році. Він передбачає будівництво транспортної інфраструктури китайськими компаніями в партнерстві з понад 100 державами світу, в Азії, Тихоокеанському регіоні й Африці. У межах ЄС "Один пояс, один шлях" втілюється через проєкти в Греції, Хорватії, Чорногорії, Угорщині тощо.

Раніше посол Китаю в ЄС Чжан Мін заявляв, що Пекін прихильно ставиться до ініціативи "Глобальні ворота". Він водночас зазначив, що "спроби перетворити інфраструктурні проєкти на геополітичний інструмент… нашкодять власним інтересам [ЄС]".

"Глобальні ворота" – не перша ініціатива західних країн, пов'язана зі стримуванням китайського інфраструктурного проєкту. У червні 2021 року країни Великої сімки домовилися про створення проєкту "Відновлення великого світу" (Build Back Better), який передбачає інвестування в країни, що розвиваються.

Читайте також: Найкасовішим фільмом 2021 став пропагандистський фільм, де Китай здобув військову перемогу над США

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок