У Харківській ОДА підписали меморандум про майбутнє авіазаводу: директора не запросили

У Харківській ОДА підписали меморандум про майбутнє авіазаводу: директора не запросили

У Харківській ОДА підписали меморандум про майбутнє авіазаводу: директора не запросили
. Суспільне Харків

У Харківській облдержадміністрації виступили на підтримку приватизації Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. Керівники ОДА, обласної ради підписали меморандум з представниками підприємств "Мотор Січ", "ФЕД", "Авіакомпанії Константа". Генерального директора авіазаводу Олександра Кривоконя на захід не запросили.

Приватизація дозволить врятувати підприємство, вважає т. в. о. голови Харківської ОДА Олександр Скакун.

"Ми давно вже розглядаємо законопроєкт про приватизацію цього заводу в комітетах парламенту. Ми вже на фінальній стадії, і я впевнений, що найближчим часом цей законопроєкт уже буде винесений у залу для голосування. Мені б хотілося та нашим партнерам, щоб цим законом був списаний державний борг, який становить 2,6 млрд грн. Якщо парламентарії підуть нам назустріч, розглянуть цей закон, ми будемо мати підприємство, яке буде виставлено, згідно з чинним законодавством, на приватизацію, в якій можуть брати участь будь-які кандидати. Це можуть бути іноземні компанії, внутрішні компанії. Наші колеги готові брати участь у цьому конкурсі. Я вважаю, що це реальна перспектива для життєдіяльності подальшої цього підприємства", — сказав Скакун.

Підписання меморандумуМеморандум підписали т.в.о. голови ХОДА Олександр Скакун, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, президент АТ “МОТОР СІЧ” Вячеслав Богуслаєв, голова правління АТ “ФЕД” Віктор Попов, генеральний директор ПРАТ “АВІАКОМПАНІЯ КОНСТАНТА” Михайло Пінкевич, голова Профспілки працівників авіабудування і машинобудування України Ярема Жугаєвич, голова профкому ПО ПАУ на ХДАВП Михайло Погорєлов т. в. о. голови ОДА обґрунтовує указом президента №268/21, який передбачає затвердження державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки.

У Харківській ОДА підписали меморандум про майбутнє авіазаводу: директора не запросили
kharkivoda.gov.ua

У Харківській ОДА підписали меморандум про майбутнє авіазаводу: директора не запросили
Меморандум передбачає, що протягом п'яти років завод випускатиме по п'ять літаків на рік та створить 1500 робочих місць. kharkivoda.gov.ua

У підписанні меморандуму не брав участі гендиректор авіазаводу Олександр Кривоконь. Від підприємства його підписав голова профспілки Михайло Погорєлов, який, за словами Кривоконя, не уповноважений представляти завод та "не користується авторитетом".

"Зовсім не зрозуміла подія. По-перше, вона з'явилася у неділю, в кінці дня, мене журналісти набирали, питали, чи знаю я, що це таке. Я кажу: не знаю, не чув. По-друге, ніхто не дзвонив мені, не набирав", — розповів гендиректор авіазаводу Олександр Кривоконь.

Приватизація заводу є передчасною, каже Кривоконь. Він просить списати борги підприємства і "дати заводу шанс". За його словами, за останній час підприємство реалізувало продукції (запчастини, сервісні роботи) на суму понад 400 млн грн та частково погасило борги.

"Держава до кінця ще не визначилась. Те, що заявляють сьогодні приватні структури і губернатор, що ми робимо під егідою рішення президента, так, президент сказав, що треба авіабудування, але до кінця ми не бачимо рішення, що його треба приватизувати, поки що цього немає. А те, що вони сьогодні зібралися, анонсували запуск виробництва, про що ми говоримо? Я вже не один раз говорив, що сьогодні на ХАЗі ми не маємо продукту. Ми мали два продукти — Ан-140 та Ан-74, які були на 70% з російської комплектації, сьогодні немає цієї комплектації, значить, немає у нас продукту", — прокоментував Кривоконь.

За його словами, збитки заводу зменшилися: "Якщо взяти збиток, то перше півріччя порахували 2021, ми зараз у збитку — мінус 33 млн. Якщо взяти 2020 рік, цей період, то був збиток — мінус 71 млн. Я планую до кінця року вийти, якщо не вийду, буду старатися вийти в нуль. А так десь до мінус 10 млн грн ми плануємо збиток. Вдумайтеся, з мінус 150 млн на початку, який був, ми вийдемо в нуль до кінця року. Це фінансовий результат цього підприємства".

Олександр Скакун натомість вважає, що підприємство в одному кроці від "історичної події". Як повідомляє пресслужба ОДА, Скакун відзначив, що інвестори "реально вболівають за авіагалузь та мають на меті не похорон Харківського авіаційного заводу, а навпаки — його нове життя".

На питання, чому не запросили директора авіазаводу або представників "Укроборонпрому", Скакун відповів: "Меморандум підписаний ХОДА з вірогідними інвесторами. Цей законопроєкт про можливу приватизацію уже в парламенті. "Укроборонпром" підтримує цей законопроєкт, є листи до нас, що вони підтримують цей законопроєкт, вони підтримують і цей меморандум, тому відволікати чиновників "Укроборонпрому" від їх роботи, щоб вони прилітали з Києва, ми вважаємо не доцільним, вони й так в темі".

Читайте також: Є літаки, немає покупця. Директор Харківського авіазаводу розповів про ситуацію на підприємстві
На початок