Енергонезалежність, держпереворот і поламаний літак. Головне з пресмарафону Зеленського

Енергонезалежність, держпереворот і поламаний літак. Головне з пресмарафону Зеленського

Енергонезалежність, держпереворот і поламаний літак. Головне з пресмарафону Зеленського
. Володимир Зеленський, 26 листопада 2021 року. Фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон до "екватору" своєї каденції. Не всі журналісти мали змогу поставити свої запитання, акредитації не було. Інформаційний відділ ОП просто обрав три десятки журналістів, які потрапити на пресконференцію.

Спілкування з журналістами проходило на тлі історії з можливим "зливом" спецоперації про затримання бійців ПВК "Вагнера", про яку писали розслідувачі з Bellingcat. За даними журналістів, президент Зеленський та голова його офісу Андрій Єрмак намагалися відкласти операцію на тиждень, що негативно вплинуло на її подальше проведення. По-друге, досі залишилась без коментарів від очільника держави можлива ескалація на кордоні з Росією. По-третє, розслідування "УП" щодо святкування дня народження Андрія Єрмака у президентській резиденції в Гуті в Карпатах та пересування гвинтокрилами ДСНС.

Зеленський відповідав на питання журналістів понад 5 годин. Суспільне зібрало головне:

Про держпереворот

Зеленський заявив, що спецслужби мають інформацію, що в Україні готують державний переворот на 1 грудня. Нібито представники України та Росії обговорюють участь у ньому бізнесмена Ріната Ахметова та "втягують його у війну проти України".

Сам Ахметов спростував це.

Також Зеленський уточнив, що до підготовки "держперевороту" не мають відношення військові, тому термін "путч" не є доречним.

Читайте також: У Кремлі відреагували на заяву Зеленського щодо державного перевороту

Про скупчення військ РФ на кордоні

Загроза ескалації є завжди, але ситуація точно не гірша, ніж навесні, заявляє Зеленський. За його словами, Україна повністю контролює свої кордони та готова до будь-яких дій РФ. Водночас Путін має публічно спростувати інформацію про підготовку РФ до вторгнення, вважає Зеленський.

"Ми повністю контролюємо наші кордони і повністю готові до будь-якої ескалації. Ми щоденно отримуємо розвіддані. Не тільки від нашої розвідки, а також від країн-партнерів. Вони дійсно нас підтримують, є військова допомога, але перш за все ми повинні розраховувати на себе", – заявив він.

Про полонених на Донбасі

Обміну полонених на Донбасі вже не було 2 роки. Коментуючи звільнення людей з полону на окупованих територіях, в Криму та РФ, Зеленський повідомив: "Є список незаконно ув'язнених кримських татар, він переданий президенту Туреччини Ердогану, а той передав його Путіну. "Чекаємо відповіді, відповіді поки немає".

Щодо звільнення полонених на Донбасі, Зеленський заявив, що очікує розмови президента США Байдена і Путіна.

"Окремо питання прямої домовленості з РФ – питання. Поки що те, що я бачу, окрім того, що домовлялись ми, Єрмак-Козак, ніякі обміни в інших форматах не спрацювали".

Щодо Байдена і Ердогана – "я впевнений, що Росія їх не слухається, але точно дослуховується".

Журналіст Олексій Мацука нагадав, що 300 українців утримуються на окупованому Донбасі і ще 127 у тюрмах РФ і окупованого Криму.

Про справу "вагнерівців"

Операція не була продумана детально та ставила під загрозу відносини із Туреччиною, заявив Зеленський. Голова держави звинуватив колишнього начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василя Бурбу у тому, що той ініціював сумнівні операції, намагаючись втриматися на посаді, зокрема щодо членів приватної військової компанії "Вагнера": "Це була операція "Бурба". Бурба — "авантюрист", який у спробах втримати посаду надавав інформацію українському керівництву про нібито причетність однієї з країн до розповсюдження COVID-19".

Читайте також: ДБР: Єрмака планують допитати у справі про затримання "вагнергівців"

Про розслідування щодо дня народження Єрмака в Карпатах

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що користувався гелікоптерами Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для перельотів у період з 19 по 22 листопада, літав разом із керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком.

Зеленський використав для цього гвинтокрил ДСНС, бо "президентський літак зламався". Він дорікнув, що світ дізнається, що президентський літак наразі несправний, тому глава держави не може ним скористатися, а тому, мовляв, звернувся до ДСНС і отримав підтвердження, що може скористатися її гвинтокрилами.

Зеленський не відповів на запитання, чи святкувався на держдачі "Синьогорі" ювілей Єрмака, зазначивши лише, що туди "циган не викликав, ведмедів не викликав, але і журналіста УП теж не викликав".

"Українська правда" оприлюднила розслідування, в якому ідеться, що Єрмак святкував день народження 4 дні і гостей на святкування в Карпати доставляли гелікоптер ДСНС та МІ-8, який може належати ЗСУ. Єрмак спростовує, що святкував день народження.

Про опалення

Зеленського запитали, що буде з опаленням наступного року, оскільки цього року діє мораторій на підвищення цін, але є позиція МВФ щодо встановлення ринковий цін в Україні, Зеленський зазначив, що його більше бентежить 2025 рік і анонсував реформу енергоефективності: "Питання не в наступному році, а в 2025-му році, коли закінчується контракт на транзит газу. Це буде складний момент, ми повинні швидко впроваджувати реформу термомодернізації".

Загальна вартість реформи – 300 млрд грн. За його словами, сьогодні на роботу в ОП, Мінекономіки взяли спеціальних людей, які будуть займатись тільки реформою термомодернізації: "Це дуже складна реформа. Це єдиний вихід щодо енергонезалежності держави".

Про Кабмін і парламент

Зеленський не збирається розпускати парламент найближчим часом. Також він задоволений роботою деяких міністерств, зокрема Мінінфраструктури і Мінцифри.

Про коронавірус

Дефіциту вакцин немає, щеплення — це відповідальність людей, заявив Зеленський.

Про другий термін

Ще не вирішив, це залежатиме від виконання обіцянок та бажання суспільства. Також Зеленський сказав, що буде радитися зі своїми дітьми.

Насамкінець Зеленський додав, що є люди, які бояться, що він може піти на другий термін: "І навіть якщо я не піду на другий термін – вони так бояться! – Гордон (журналіст Дмитро Гордон – ред.) аж із штанів викидається: "Не должен идти! Не должен! Не должен! Не должен". Ну, господи боже мій, чи це найголовніше? Я не бачу, як діти мої ростуть. Оце я должен. Должен только им… позорище".
Більше читайте тут: "Вагнергейт", ескалація на кордоні з Росією та пікет ЗМІ. Текстовий онлайн пресмарафону Зеленського

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок