Суд зобов'язав селищну раду відремонтувати садибу Сковороди у Бабаях на Харківщині

Суд зобов'язав селищну раду відремонтувати садибу Сковороди у Бабаях на Харківщині

Суд зобов'язав селищну раду відремонтувати садибу Сковороди у Бабаях на Харківщині
. Суспільне Харків

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов обласної прокуратури до Височанської селищної ради щодо неналежного утримання садиби у Бабаях, де жив філософ Григорій Сковорода та написав збірку "Байки Харківські".

Суд зобов'язав селищну раду законсервувати та відремонтувати будинок, йдеться у рішенні адмінсуду від 19 жовтня.

"Зобов'язати Височанську селищну раду виконати умови охоронного договору, а саме: привести до належного санітарного, протипожежного та технічного стану об'єкт культурної спадщини — пам'ятку місцевого значення, будинок, у якому у 70-х роках XVIII сторіччя жив Григорій Сковорода, шляхом здійснення протиаварійних, консерваційних, реставраційних, ремонтних робіт", — сказано в рішенні.

Читайте також: Харків'яни зняли фільм, щоб привернути увагу до аварійної садиби, де жив Сковорода

У позові прокурор Максим Клиновець зазначав, що селищна рада не виконала умови охоронного договору, "що може привести до руйнування [садиби] у разі їх неусунення".

Суд зобов'язав селищну раду відремонтувати садибу Сковороди у Бабаях на Харківщині
Суспільне Харків

Обласний Департамент культури та туризму на засіданні надав суду пояснення, що кошти для розробки проєктної документації на проведення першочергових протиаварійних та консерваційних робіт виділялися. Височанський селищний голова повідомляв Департамент, що у садибі мешкають люди, та "проводиться робота щодо їх розселення". Департамент культури та туризму позов прокуратури підтримав.

Також в окружному адмінсуді слухають справу про будинок Якова Донець-Захаржевського у Великому Бурлуці, де гостював Григорій Сковорода. Прокуратура вимагає визнати садибу безхазяйним майном та передати на баланс селищної ради. Рішення у справі поки не винесли, сказав Суспільному речник прокуратури Дмитро Чубенко.

Що відомо

  • У червні 2021 жителі садиби Сковороди в селищі Бабаї просили селищну раду, щоб їх переселили, бо у квартирах почала обвалюватися стеля. Заступник директора обласного Департаменту культури й туризму Олександр Костін сказав, що сама консервація коштуватиме майже півтора мільйона гривень, гроші мала виділити обласна рада.
  • Восени 2020 року з обласного бюджету на ремонт історичної будівлі передбачили мільйон гривень, проте роботи так і не почали. У грудні 2020 року мешканці скаржилися на відсутність ремонту: стіни потріскані, дах завалений, у незаселеній частині — купи цегли й шиферу. Загальну вартість робіт в обласній раді оцінили у 3 млн грн.
  • Будинок — пам'ятка історії місцевого значення. 250 років тому тут бував філософ Григорій Сковорода, розповідає завідувачка Бабаївського історико-краєзнавчого музею Алевтина Чепель.
На початок