Невакциновані вчителі. У Миколаївській області відсторонені від роботи 525 людей

Невакциновані вчителі. У Миколаївській області відсторонені від роботи 525 людей

Невакциновані вчителі. У Миколаївській області відсторонені від роботи 525 людей
. Фото: Володимир Степанов/Суспільне Миколаїв

Наказ Міністерства охорони здоров’я України №2153 набув чинності 8 листопада. Документ містить перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації. Серед тих, хто зобов’язаний щепитися — вчителі.

За словами директорки департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації Алли Веліховської, не всіх вчителів, які не мають довідки про вакцинацію, відсторонили від роботи. Тих, хто відмовився від щеплення через медичні протипоказання, мають змогу працювати. З наказом МОЗ вчителів ознайомили 10 днів тому.

"У Миколаївській області відсторонені від роботи 525 людей. Це ті, хто не зробили вчасно щеплення. На сьогодні це 502 працівники загальноосвітніх навчальних закладів, 20 працівників з інтернатів і три працівники позашкілля. Вони відсторонені без збереження заробітної плати до усунення причини відсторонення. Тобто до тих пір, поки вони не зроблять щеплення", — сказала Алла Веліховська.

Світлана Веремеєнко 28 років працює вчителькою початкових класів у Миколаївській загальноосвітній школі №40. П'яте листопада стало для жінки останнім робочим днем на невизначений термін, адже щепитися педагогиня поки відмовляється.

"Оскільки я, як ви бачите, не дуже молода і не дуже здорова людина, маю певні проблеми зі здоров’ям, то я прийняла для себе рішення, що я поки не можу вакцинуватися, тому що мені не відомі ці наслідки. Я невпевнена у безпеці свого здоров’я", — розповіла Світлана Веремеєнко.

Батько учня Світлани Веремеєнко, Юрій Решетник, говорить, що рішення педагога підтримує. Відсторонення вчительки вважає несправедливим, тому надав їй послуги свого адвоката.

"Вчительці не запропонували таку альтернативу, як дистанційне навчання. Батьки були б згодні. Тобто відсутність логіки. Вчительку просто викинули з освітнього процесу. Працює адвокат", — розповів Юрій Решетник.

Директорка загальноосвітньої школи №40 Тетяна Липунова про відсторонення підлеглої говорити відмовилась.

"Ми дотримувалися чинного законодавства, й інтерв’ю щодо цього не даємо", — сказала Тетяна Липунова.

Читайте також: "Проти примусової вакцинації. У Миколаєві люди вийшли на мітинг"

Якщо вчитель, якого відсторонили від роботи, не згоден з таким рішенням, його подальші дії, за словами юриста Андрія Зінченка, мають бути такими: "Потрібно щодня приходити вранці, ставити питання про те, що ви прибули на роботу. Якщо вас не допускають, треба оформляти відмову, реєструвати у відповідній профспілковій організації та звертатися до відповідного правника".

"Головне сьогодні, — говорить юрист, — як читатимуть статтю 12 відповідного закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" саме судді. Чи будуть вони вбачати, що для відсторонення потрібно мати порядок, встановлений саме законом, чи будуть вважати, що достатньо поточного регулювання".

Що відомо

  • З 8 листопада, за наказом Міністерства охорони здоров'я, державних службовців та викладачів відсторонятимуть від роботи у разі відсутності щеплення проти коронавірусу. Відповідно до рішення відомства, обов'язковій вакцинації підлягають працівники: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. Перелік професій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації, планують розширити
  • Українцям, усуненим від роботи через відсутність щеплення, не платитимуть лікарняні.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок