У Миколаєві нацгвардійці здали кров для дітей з онкохворобами

У Миколаєві нацгвардійці здали кров для дітей з онкохворобами

У Миколаєві нацгвардійці здали кров для дітей з онкохворобами
. Фото: Суспільне Миколаїв

У Миколаєві 30 нацгвардійців приїхали до обласної станції переливання крові. Мета – здати кров та її компоненти для людей, які цього потребують. Зокрема, військові допомагали дітям з онкогематологічними захворюваннями.

За словами Євгена Попова, завідувача донорського відділу Миколаївської обласної станції переливання крові, нацгвардійці регулярно здають кров, є регулярні донори.

Перший етап перед здачею крові – ідентифікація особистості; далі – анкетування. Після цього – загальний аналіз крові та співбесіда.

"Ми з’ясовуємо, на що хворів донор, коли хворів, або взагалі не хворів, чи придатний він для донорства. Дивимось на показники його клінічних аналізів", – розказав завідувач донорського відділу Миколаївської обласної станції переливання крові Євген Попов.

У Миколаєві нацгвардійці здали кров для дітей з онкохворобами
Забір крові на аналіз. Фото: Суспільне Миколаїв

Наступний етап: якщо протипоказань немає, донора запрошують до буфету. Там видають печиво, теплий чай та негазовану мінеральну воду. Ці продукти збільшують запас вуглеводів та об’єм рідини у крові, що полегшує процес забору.

Одним із перших отримав дозвіл на донорство Андрій Ліпашов. Чоловік пів року служить у патрульному батальйоні Нацгвардії. Кров здає вперше.

"Це – добра справа. Люди потребують крові. Сподіваюсь, я допоможу", – розказав Андрій Ліпашов.

Нацгвардієць Дмитро Тупчій три місяці тому отримав донорський досвід. Утім, тромбоцити здаватиме вперше. Процедура полягає в тому, що донора підключають до спеціального апарату, який визначає кількість тромбоцитів у крові. Машина вираховує співвідношення клітин крові до маси людини.

"Якщо, згідно з цією формулою, тромбоцитів в організмі недостатньо, процедура блокується. Триває тромбоцитаферез від 45 до 90 хвилин", – розказав лікар-трансфузіолог Сергій Бусілков.

Донорство нацгвардійців
Лікар-трансфузіолог Сергій Бусілков. Фото: Сергій Куропятник / Суспільне Миколаїв

"Набирається цільна кров. Залежно від маси вона центрифугується і поділяється на шари: кров, плазму і тромбоцити. Тромбоцити відділяються окремо, у пакет, а інші частини крові, тобто сама кров, еритроцити і плазма повертаються до донора. І так проводяться кілька сеансів, поки не набереться певна кількість тромбоцитів", – розказав Сергій Бусілков.

Кожен донор дає приблизно 450 мілілітрів крові. З 30-ти військових донорами стали 28. Існують обставини, за яких людині відмовлять у здачі крові.

"По-перше, якщо ви – неповнолітній. По-друге, якщо ви – не громадянин України. Якщо ви маєте медичні протипоказання, тобто у вас знижений гемоглобін, гематокрит", – розказав Євген Попов.

Читайте також: "Коронавірус на Миколаївщині. За яких умов запровадять локдаун".

За словами пресофіцера військової частини 3039 Дмитра Горбачика, донори-нацгвардійці – давно не рідкість.

"З обласною станцією ми співпрацюємо вже третій рік. За їхнім проханням приїжджаємо, або за заявками, або на прохання тих батьків, чиї діти перебувають в – онкологічних чи інших відділеннях", – розказав Дмитро Горбачик.

У Миколаєві нацгвардійці здали кров для дітей з онкохворобами
Кабінет Миколаївської обласної станції переливання крові. Фото: Суспільне Миколаїв

Після завершення процедури людина 15 хвилин перебуває під наглядом медиків. Потім їй видають довідку про донорство і талон на безкоштовний обід. Протягом наступних чотирьох годин не можна палити, на добу треба відмовитися від алкоголю. Також лікарі рекомендують на чотири доби утриматись від фізичних навантажень.

Станом на 12 годину першого листопада на Миколаївській обласній станції прийняли кров від 40 донорів. Протягом останніх 15 років зробили донацію 30 тисяч людей.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок