Земельний конфлікт. На Миколаївщині дві громади претендують на одні й ті самі ділянки

Земельний конфлікт. На Миколаївщині дві громади претендують на одні й ті самі ділянки

Земельний конфлікт. На Миколаївщині дві громади претендують на одні й ті самі ділянки
. Фото: Ольги Рудої/Суспільне Миколаїв

311 гектарів розпайованих земель Бузької сільської територіальної громади, на які претендує Вознесенська міська територіальна громада, віддадуть лише після відповідного судового рішення.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова Бузької сільської територіальної громади Юрій Заволока.

За словами Юрія Заволоки, актів на територіальні межі громада ще не має. Земельні питання врегульовували, керуючись відомостями державних кадастрових карт. Чоловік говорить, що території, які хоче привласнити собі Вознесенська громада, є інвестиційно привабливі. Там вже є приватні підприємства, які сплачують податки до бюджету Бузької громади. Громада може втратити близько трьох мільйонів гривень щорічних надходжень.

"Коли інвестор зайшов, платить кошти, планує якийсь розвиток і збільшує соціально-економічні відносини між громадою і інвестором, місто Вознесенськ раптом згадало, що це їхні території. Вони хочуть забрати готові інвестиції з готовими податками", — сказав Юрій Заволока.

Як розповіла секретарка Вознесенської міської об'єднаної територіальної громади Вікторія Бальцер, своє право власності Вознесенська міська територіальна громада підтверджує розробленим у 2009 році генеральним планом розбудови міста Вознесенськ. Тоді погодили та затвердили межі міста. Території для перспективного розвитку міста передбачалося взяти в Бузької та Таборівської сільських рад.

"Ще у 2016 році, тобто п'ять років тому, Бузька рада почала активно оформлювати земельні ділянки як на території міста Вознесенськ, так і в околицях. Тобто в тих околицях, які вважалися перспективними для розвитку міста. Ми з’ясували, що на 96 земельних ділянок за цей період було оформлено право власності за Бузькою сільською радою, це 311 гектарів", — сказала Вікторія Бальцер.

Юрист Андрій Зінченко говорить, якщо Миколаївська обласна рада, а потім Верховна Рада України затвердить новий проєкт землеустрою Вознесенської територіальної громади, то автоматично спірні землі відійдуть їй, тому відпаде необхідність звертатись до суду. Якщо ж ні, то скоріш за все, закон буде на стороні того, в кого є оформлені хоч якісь документи.

Кожна зі сторін вважає свою позицію правильною і готова відстоювати в судовому порядку.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок