Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу
. Суспільне Карпати

Викладачі Прикарпатського національного університету Володимир Лущак, Олег Лущак і Тетяна Татарчук потрапили до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу. Зі слів Тетяни Татарчук, рейтинг щороку готують аналітики Стенфордського університету та видавництва ElsevierОдна з найбільших видавничих компаній світу, яка щорічно випускає приблизно чверть усіх статей, що видаються у наукових журналах.. Більше читайте у матеріалі.

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу
Викладачі Прикарпатського національного університету Володимир Лущак, Олег Лущак і Тетяна Татарчук потрапили до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу. Суспільне Карпати

Тетяна Татарчук каже, що у межах формування рейтингу експерти аналізують приблизно 7 млн профілів науковців, які індексуються в наукометричній базі Scopus. Цьогоріч, розповідає Тетяна, до списку увійшли майже 100 вчених з України та прибизно 190 тис. зі всього світу.

Найвищий рейтинг в наукометричній базі Scopus має професор, завідувач кафедри біохімії і біотехнологій Прикарпатського національного університету Володимир Лущак. У нього — 204 індексовані публікації та понад 7,5 тис. цитувань.

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу
Найвищий рейтинг в наукометричній базі Scopus має професор, завідувач кафедри біохімії і біотехнологій Прикарпатського національного університету Володимир Лущак. Суспільне Карпати

Вчений увійшов до цього рейтингу вдруге. В університеті Володимир Лущак працює 20 років. Науковець каже, найчастіше цитують роботи про оксидативний стресОксидативний стрес — процес пошкодження і загибелі клітин тіла людини в результаті окислення, вільнорадикальні Вільні радикали забирають електрони в молекул і таким чином пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і росту пухлин. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах.та процеси старіння.

"Найкраще цитуються так звані "оглядові", теоретичні роботи. Це — роботи, в яких переважно узагальнюються результати наших досліджень у світлі міжнародної науки: коли ми аналізуємо наші дані та зіставляємо їх з даними, які є у світі", — каже Володимир Лущак.

Також вдруге потрапила до 2% найцитованіших вчених світу директорка навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Тетяна Татарчук. В неї – понад 1 800 цитувань.

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу
Вдруге потрапила до 2% найцитованіших вчених світу директорка навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Тетяна Татарчук. Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника

Науковиця каже, що використання статей іншими вченими свідчить про "гарну та злагоджену роботу команди ПНУ, яка співпрацює з Ягеллонським університетом Польщі". Зі слів Тетяни Татарчук, на написання однієї статті йде від двох місяців до року – все залежить від складності дослідження та теми.

"Це є проблема очищення води від забруднень. Ми реалізуємо кілька таких досліджень в напрямку адбсорціїїВибіркове поглинання речовини з газового чи рідкого середовища поверхневим шаром твердого тіла., створення нових адсорбентів, створення нових фотокаталізаторів, тобто речовин, які можуть очищати воду під впливом сонця. До пів тисячі цитувань отримали наші дослідження магнітних матеріалів, які ми створювали, — магнітні наночастинки", – каже Тетяна Татарчук.

За словами науковиці, таку цікавість до статей прикарпатських вчених, можливо, викликає подача матеріалу.

"На сьогодні науковцям цікаво не тільки отримати результат – ще й прочитати його. Побачити, що дослідження є дійсно логічним, структурованим від початку до завершення, є результат", – говорить Тетяна Татарчук.

Вперше до рейтингу увійшов доцент кафедри біохімії і біотехнологій Прикарпатського національного університету Олег Лущак.

Троє прикарпатських науковців увійшли до рейтингу ТОП-2% найцитованіших вчених світу
Олег Лущак розповідає, що разом з командою працює на результат, а не заради рейтингів та нагород. Facebook/Oleh Lushchak

Він каже, що про існування рейтингу дізнався після привітань із потраплянням до нього. Олег Лущак розповідає, що разом з командою працює на результат, а не заради рейтингів та нагород.

"Моя найбільш цитована стаття, в якій ми показали, що мікробіота (мікроорганізми, що живуть у нас, в кишківнику), пов’язана з розвитком ожиріння. Тобто потенційно за складом мікробіоти можна сказати, що це може бути однією з причин ожиріння. За три роки цю статтю процитували понад 400 разів", – розповідає Олег Лущак.

Рейтинг, складений аналітиками Стенфордського університету, розділений на 22 наукові напрямки та 176 підгалузей.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок