Енергозбереження. Які технології впроваджують на Миколаївщині

Енергозбереження. Які технології впроваджують на Миколаївщині

Енергозбереження. Які технології впроваджують на Миколаївщині
. Фото: pixabay/geralt

У Миколаївській області всі котельні, крім тих, що належать Миколаївській ТЕЦ, всі теплотраси перебувають у комунальній власності, тому завдання місцевої влади — це енергоефективність.

Про це у програмі "Сьогодні.Головне" в ефірі Суспільного Миколаїв розповів директор енергетичної компанії, керівник обласного відділення Академії енергетики України Володимир Дубов.

За словами Володимира Дубова, якщо регулювати вартість газу не в компетенції влади, то є питання, які цілком можна і потрібно регулювати, "адже найдешевший газ, це той, який не спожили". В Україні у сфері виробництва та постачання тепла використовується втричі більше газу ніж у країнах Європи.

Першим способом зекономити Володимир Дубов назвав акумуляцію тепла – коли розігрів теплоакумулюючих елементів здійснюється вночі, з використанням нічного тарифу на електроенергію, що вдвічі менший за стандартний тариф. Для населення є тариф нічний з 23:00 до 07:00, 50 відсотків від діючого тарифу.

"Нинішній тариф 1 грн 44 коп. Тобто о 23:00 ми вмикаємо систему, це конвектор з теплоакумуляційними блоками, накопичуємо теплову енергію до 700 градусів, о 7:00 система відключається і топиться. Але тариф у мене буде не 1,44, а 0,72 коп. Для цього потрібно отримати технічні умови в Обленерго. 500 тисяч родин в області мають вже мають електроопалення", — каже Володимир Дубов.

Наступний метод — інфрачервоне опалення. У високих приміщеннях варто застосовувати інфрачервоні нагрівачі – вони спрямовують теплові промені безпосередньо на людей, не витрачаючи енергію на весь об’єм приміщення.

Когенерація – технологія, за якою водночас виробляються теплова та електрична енергії. Володимир Дубов розповів, що у Вознесенську, на підприємстві "ВОЗКО" ще 2004 року була задіяна ця технологія, і він був розробником техніко-економічного обґрунтування проєкту. На цьому об’єкті, каже, коефіцієнт використання палива дорівнював 90 відсоткам.

За словами Володимира Дубова, індивідуальні теплові пункти, що вже використовують у миколаївських об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків, дозволяють економити, знижуючи температуру теплоносія, що подається до будинку, в залежності від температури на вулиці.

Володимир Дубов розповів, що в Миколаєві щорічно утворюється 250 тисяч тонн твердих побутових відходів. Якби запровадити його сортування, значну частину відходів можна було б спалювати для вироблення енергії або переробити у газ метан, що також використовується для виробництва енергії. За таким принципом працюють біогазові установки. Наприклад, на одному з підприємств у Вознесенському районі для виробництва метану використовують відходи рослинного і тваринного походження.

Серед все ще незалучених резервів для економії енергії Володимир Дубов називає утеплення вікон, стін, підлог і горищ. Починати радить з енергоаудиту – чи будинку, чи підприємства, чи всього міста.

Читайте також: "Теплопостачання в Миколаївській області: з якими проблемами стикаються громади"

За словами Володимира Дубова, принаймні дві третини тарифу за опалення складає собівартість одиниці носія енергії, у нашому випадку газу. Його ціна формується на міжнародному ринку і вплинути на цей процес місцева влада не може. Але теплогенеруючі та теплопостачальні підприємства, теплові мережі є у власності місцевої влади і саме вона повинна оптимізувати витрати на функціонування місцевої системи забезпечення громадян опаленням.

Треба робити енергоаудит. Здійснювати його мають право тільки сертифіковані фахівці.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок