У Черкасах виникла проблема з постачанням кисню в лікарні — медик

У Черкасах виникла проблема з постачанням кисню в лікарні — медик

Оновлено

У Черкасах виникла проблема з постачанням кисню в лікарні. Про це під час сесії міської ради заявив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради Всеволод Кульчиковський. У компанії пояснили: кисню не вистачає.

За словами Кульчиковського, медики направили листи із проханням розв'язати питання забезпечення медзакладів Черкас киснем у першу чергу:

"Рідкий кисень доставляють з «Азоту» до лікарень приватною компанією. Там кажуть, що кисню не вистачає. Ми направили листи із проханням розв'язати питання, аби лікувальні заклади Черкас забезпечували в першу чергу", — повідомив медик.

За його словами раніше вже була ситуація, що кисень розвозили по медзакладах району, а лише потім «зливали залишки» в Черкаси.

Нині добова потреба в кисні у медзакладах міста складає три тисячі кілограмів:

"Добова потреба Першої міської лікарні нині складає 500 кілограмів, інфекційної лікарні – 2,5 тисячі кілограмів, така кількість пов'язана зі збільшенням потреби кисню через погіршення захворюваності", —зауважив Кульчиковський.

Медик додав, що за звичних умов потреба в кисні в сотню разів менша. Також нині формуються додаткові бригади для роботи із хворими на коронавірус в інфекційному стаціонарі. Третю міську лікарню невдовзі знову включать до переліку лікарень першої хвилі: там вже сформували чотири бригади.

Чому компанія "Кріогенсервіс" не в змозі надалі забезпечувати медзаклади киснем, телефоном пояснив представник компанії Богдан Булах:

"І у зв'язку зі станом, який склався не просто в нашій області, а в усій Україні. На заводах-виробниках кисню рідкого не вистачає, а якщо і є, то в мізерних кількостях. Компанія у змозі це зробити і має потужності, і має всі необхідні матеріали для цього, але у зв'язку з тим, що величезна нестача і велике використання нині медичними закладами кисню ми просто не в змозі це зробити: не має ресурсу, не має сировини у заводів-виробників, немає, технічного ресурсу".

Керівник відділу якості черкаської компанії «Азот», яка теж є виробником кисню, Іван Сухарьков розповів, що завод готовий надати кисень, якщо буде потреба:

"У нас зараз працює лабораторія, кисень сертифікований і він наразі медичний. «Коіогенсервіс» викуповує, як і інші охочі, кисень в «Азоту». те, що договори укладені з «Кріогенсервісом», а не з «Азотом», — це не наше питання. Коли був попередній пік по ковіду, ми надавали кисень безплатно, по дзвінку".

За словами секретаря міськради Юрія Тренкіна, він дав доручення Департаменту охорони здоров’я вивчити ситуацію та оперативно розв'язати питання із безперебійним постачанням кисню.

Що відомо

  • Станом на 21 жовтня у КНП "Черкаська міська інфекційна лікарня" перебуває на стаціонарному лікуванні – 175 пацієнтів (у тимчасовому інфекційному стаціонарі (пологовий будинок) – 110), утакож 125 жителів м. Черкаси, з них п'ятеро медичних працівників, (в тимчасовому інфекційному стаціонарі – 72), у тому числі з COVID-19 та пневмонією – 125. Виписали – двох, поступило – 11. Померли четверо. Всього у закладі перебувають на кисневій підтримці – 95 особи, тяжких пацієнтів –50.
  • Станом на 21 жовтня у КНП "Перша Черкаська міська лікарня" перебуває на стаціонарному лікуванні – 61 осіб з COVID-19  з них – 37 жителів м. Черкаси та двоє медичних працівників. Померли двоє пацієнтів. Всього у закладі перебувають з COVID-19 та пневмонією — 61,  поступило – 9, з підозрою – двоє, на кисневій підтримці – 61, важких пацієнтів – 5, ШВЛ — 5. Виписали сімох черкащан.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок