Надмірне навантаження: як працює "первинка" у Каневі на Черкащині

Надмірне навантаження: як працює "первинка" у Каневі на Черкащині

Марафон
Надмірне навантаження: як працює "первинка" у Каневі на Черкащині
. Суспільне Черкаси

По 30-40 пацієнтів щодня та 1 800 декларацій на одного сімейного лікаря — так працюють лікарі Канівського центру первинної медико-санітарної допомоги на Черкащині. Про це Суспільному розповіла директорка закладу Наталія Горьова.

За словами директорки, у закладі працюють 70% медиків, яким за 50. Загалом надають свої послуги 27 сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, які, окрім роботи у районному центрі, кілька днів на тиждень працюють у селах Канівської громади та мобільних бригадах, які імунізують від коронавірусу.

Сімейна лікарка Анна Підгорна у лікарні працює 40 років. За її словами, до вузьких спеціалістів пацієнти ідуть лише за направленням від сімейного лікаря. З нею декларацію підписали 1 816 людей, тому роботи вистачає:

"Пацієнтів багато, записи ідуть щодня, ті, які не встигають записатися, ідуть і без запису. Також вакцинації, що ми проводимо, їх всі треба вносити в систему, всі багато довідок просять на роботу, треба виписувати і міжнародні сертифікати. Це все потребує більше часу, ніж ми можемо приділити хворому".

На Черкащині бракує сімейних лікарів
Суспільне Черкаси

Пацієнт лікарки канівчанин Віктор Митяй розповів, що прийшов до лікаря, бо турбує біль у суглобах:

"По комп’ютеру записався вдома. Все на вищому рівні, і культурно, і з увагою, відношення хороше і лікаря, і медсестри. Я особисто задоволений".

Терапевтка із 34-річним стажем Любов Яцишин зазначила, що через те, що зараз сімейних лікарів бракує, навантаження збільшилося:

"Зараз складно працювати, тому що багато пацієнтів і завантаженість іде роботою в комп’ютері".

Найголовніше питання і найбільша проблема нині – пошук молодих фахівців, розповіла головна лікарка Канівського центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Горьова. Вона додала, що нині їм потрібно двоє сімейних лікарів:

"Є ізолятор, де хтось повинен працювати. Нині ми другий рік розчерговуємо цей ізолятор, тобто лікар кидає своїх пацієнтів, а сам працює в ізоляторі. Але не всі пацієнти на це погоджуються, і цим задоволені. Ми говоримо про те, кому зараз працювати, а ще є поняття резерву і кожен керівник повинен планувати резервного лікаря".

На Черкащині бракує сімейних лікарів
Суспільне Черкаси

Як розповіла завідувачка канівської амбулаторії Іванна Манджула, часто затримуються на роботі, бо через вакцинацію навантаження зросло:

"Навантаження у нас зараз велике, тому що ми робимо вакцинацію не лише наших пацієнтів, а у нас є мобільна виїзна бригада, яка може поїхати на різноманітні підприємства, лікарні, які не мають своїх бригад. Крім ковідних хворих, у нас є пацієнти наші планові, ті які мають цукровий діабет, артеріальну гіпертензію. Для нас є навантаженням тим, що майже всі рецепти ми їм виписуємо електронні, тобто по програмі «Доступні ліки»".

За інформацією Наталії Горьової, 70% усіх сімейних лікарів – це медики, яким за 50 років, є лікар, якому 70 років.

"Максимум, що у нас є, це чотири інтерни. Досить гарні хороші діти до нас прийшли, місяць пропрацювали і по навчальному плану вони поїхали у Київ. Приїдуть вони до нас тільки із січня місяця наступного року, але це через два роки".

Директорка додала, що змінилися і умови праці медиків:

"Зараз сімейний лікар – це найперше, він повинен бути психологом, повинен володіти навичками емпатії, пацієнтоорієнтованості, він повинен налаштувати людину до розмови, до бесіди, до лікування, ну і комп’ютер".

На Черкащині бракує сімейних лікарів
Суспільне Черкаси

Наталія Горьова зазначила, що розчерговують роботу сімейних лікарів у трьох громадах. Серед них медик, який виїжджає у 20 сіл Бобрицької громади щодня, крім середи, Сергій Оніщенко. Він розповів, що набрав тисяча 800 пацієнтів. Просяться ще та більше взяти не може:

"Більше не беру, тому що це неможливо практично працювати, більше людей, більше навантаження й ефективність праці стає набагато меншою".

Наталія Горьова розповіла про свій робочий день:

"Я дві години працюю у мобільній бригаді, потім я іду у свій директорський кабінет, розв'язую адміністративні питання, потім після 14-ти працюю, як сімейний лікар".

Наталія Горьова додала, що нині боїться захворіти, щоб не випасти з роботи бодай на один день.

Повне відео

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок