Вакцинація від грипу та коронавірусу: чи можна черкащанам робити ці щеплення одночасно

Вакцинація від грипу та коронавірусу: чи можна черкащанам робити ці щеплення одночасно

Вакцинація від грипу та коронавірусу: чи можна черкащанам робити ці щеплення одночасно
. Суспільне Черкаси

Чи захищає від грипу щеплення від коронавірусу та навпаки, та чи можна робити вакцинацію одночасно, розповіла Суспільному заступниця голови Черкаської облдержадміністрації, яка курує медицину, Лариса Кошова.

Як розповіла Лариса Кошова, наразі найкращою профілактикою від грипу є вакцинація. Також вона є рекомендованою, а не обов'язковою.

"Медики рекомендують імунізуватися людям старше 60 років, з хронічними захворюваннями, вагітним, дітям від шести місяців та тим, хто постійно комунікує з іншими у своїй професійній діяльності — медичним працівникам, освітянам, працівникам транспорту та установ обслуговування населення з великим скупченням людей", — зауважила медикиня.

За словами Лариси Кошової, оскільки вакцинація від грипу є рекомендованою, вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету, а тому не є безплатними й можуть закуповуватися за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

"Водночас розуміючи ризики інфікування медичних працівників, особливо тих, хто працює в “ковідних” відділеннях, Центр громадського здоров’я України вже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів. Цьогоріч очікується близько 30 тисяч доз, що стануть безплатними для медиків", — додала Лариса Кошова.

Чи захищає щеплення від коронавірусу від захворювання на грип

"Вакцинація від грипу не захищає від захворювань на інші респіраторні віруси. Не захищає вона й від коронавірусу. Водночас щеплення проти COVID-19 не захищає від грипу", — пояснила Лариса Кошова.

Медикиня додала, що між введенням вакцин від грипу та коронавірусу має минути щонайменше два тижні.

"Також хочу наголосити, що грип та інші ГРВІ — це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси та призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб. При перших ознаках хвороби — зверніться до свого сімейного лікаря, не займайтесь самолікуванням", — зауважила заступниця.

Куди звернутися, аби зробити щеплення

За словами заступниці голови ОДА, аби зробити щеплення від грипу, слід звернутися до свого сімейного лікаря.

"Сімейний лікар не лише направить вас, а й роз’яснить усі аспекти імунізації, розповість, чи є у вас протипоказання, та, за потреби, надасть поради щодо транспортування вакцини", — розповіла Кошова.

Лікарка зауважила, що імунітет від грипу не з’явиться відразу після щеплення. На вироблення організмом імунітету після вакцинації потрібно близько 14 днів.

Лікарка Любов Болванович розповіла, що протипоказання вакцинації від грипу є, але їх небагато:

"Прямі протипоказання – це тільки діти, які мали в анамнезі судоми, або підвищений внутрішньочерепний тиск. Такі діти, залежно від епідситуації, також щеплюються, але в умовах стаціонару. Також діти з онкозахворюваннями. Також алергія на компоненти вакцини, лихоманка та пацієнти з активним захворюванням серця чи судин"

За словами сімейної лікарки, краще щеплюватися у вересні-жовтні, до того, як вірус розповсюдиться.

За словами заступника директора обласного комунального підприємства "Фармація" Миколи Мотренко, вакцину від грипу у Черкасах можна придбати із 17 вересня. Нині доступний препарат корейського виробництва, а на початку жовтня надійдуть нідерландського та французького.

Як пояснила Лариса Кошова, нині вакцини перебувають в Державному експертному центрі на реєстрації. Вийти з реєстрації й, відповідно, з’явитися в аптечній мережі вони можуть наступного тижня (з початку жовтня – ред.). Зокрема, очікується близько одного мільйона доз вакцин.

Що відомо

Згідно з прогнозами Центру громадського здоров’я, у жовтні-листопаді в Україні може настати пік захворюваності на грип.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього сезону в Північній півкулі, де розташована й Україна, циркулюватимуть чотири штами грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами ввійшли до складу вакцин проти грипу, які будуть використовувати в Україні, адже саме імунізація є найкращим захистом від грипу та його наслідків.

Для українців цього епідсезону будуть доступні три вакцини. А саме:

  • “Джісі флю” (Корея);
  • “Ваксігрип” (Франція);
  • “Інфлувак” (Нідерланди).

Кожна з них захищає від усіх вище зазначених штамів, розповіла Суспільному заступниця голови ЧОДА, яка курує медицину, Лариса Кошова.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок