11-річний хлопець, якого транспортували до Львова на гелікоптері, вийшов з коми

11-річний хлопець, якого транспортували до Львова на гелікоптері, вийшов з коми

11-річний хлопець, якого транспортували до Львова на гелікоптері, вийшов з коми
. Львівський обласний центр екстреної медицини

11-річний хлопець, якого 17 жовтня транспортували гелікоптером зі Славська до Львова, прийшов до тями. Раніше у нього діагностували мозкову кому. Про це Суспільному розповів головний лікар дитячої міської лікарні, що на вулиці Пилипа Орлика, Дмитро Квіт.

За словами Дмитра Квіта, зараз хлопчик перебуває в реанімації, але вже приходить до тями.

"Сьогодні (20 жовтня, — ред.) вранці він почав будитися внаслідок коми. Його рівень свідомості покращується. Виглядає, що після лікування він одужає. Але зараз він залишається "важкий". Клінічний діагноз поки — це є вірусний енцефаліт.Вірусний енцефаліт – загальна назва запалень головного мозку, причини якого мають інфекційне, іноді інфекційно-алергічне і рідше алергічне походження. Якщо в запальний процес залучений спинний мозок, то виникає енцефаломієліт, а якщо залучені мозкові оболонки – менінгоенцефаліт.. Ми взяли всі посіви на вірус, поки що результатів немає", — каже Дмитро Квіт.

Медик додає, що вірусний енцефаліт розвивається, внаслідок ускладнення вірусної інфекції.

"Все розпочинається як вірусна інфекція. А потім починають з'являтися неврологічні розлади. Це втрата свідомості, судоми, гарячка", — каже Дмитро Квіт.

За його словами, щороку до Львівської дитячої лікарні потрапляє 10-12 дітей із цим захворюванням. Частину дітей госпіталізують із вираженими симптомами. Через це медики спостерігають у дітей різні ураження нервової системи. У цьому випадку важливо швидше доставити дитину до медзакладу та провести лікування.

Що відомо

  • Хлопчика транспортували 17 жовтня на гелікоптері для аеромедичної евакуації зі Славського до Львівської лікарні. Як повідомили у Львівському обласному центрі екстреної медицини, у нього діагностували "стан мозкової коми".
  • Пілотний проєкт із аеромедичної евакуації на Львівщині стартував у квітні цього року. Тоді транспортували людей гелікоптером надзвичайників. У червні гвинтокрил забрали на планове технічне обслуговування. Відтоді польоти припинилися.
  • 1 жовтня евакуацію відновили — гелікоптер надала поліція.
  • До кінця цього року на проєкт виділили близько 15 мільйонів гривень. Його фінансує поліція спільно із Міністерством охорони здоров’я. Про це розповів керівник екстреної медичної допомоги Львівщини Андрій Васько.
  • Проєкт із аеромедичної евакуації охоплює 7 західних областей: Львівську, Закарпатську, Волинську, Івано-Франківську, Рівненську, Чернівецьку та Тернопільську. Спеціальні медичні бригади та екіпажі вилітатимуть на виклики у екстрених випадках.
  • Пріоритет у допомозі надають хворим із гострою затримкою кровообігу, розладами серцево-судинної системи та порушеннями мозкового кровообігу. А також людям з опіками понад 20% площі поверхні тіла, травмами хребта, пораненнями шиї, грудної клітки, черевної порожнини, переломами двох та більше кісток, черепно-мозковими травмами чи загальною гіпотермією.

Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

На початок