"Розповідаєте, що ми імпотенти, а не влада": в ситуації з COVID чиновники Харкова нарікають на ЗМІ

"Розповідаєте, що ми імпотенти, а не влада": в ситуації з COVID чиновники Харкова нарікають на ЗМІ

"Розповідаєте, що ми імпотенти, а не влада": в ситуації з COVID чиновники Харкова нарікають на ЗМІ
. Суспільне Харків

У вересні-жовтні кількість нових випадків COVID на Харківщині з кількох сотень зросла до понад 1,5 тисячі. Чи не щодня регіон — у лідерах захворюваності, а 9 жовтня в регіоні зафіксували новий добовий рекорд з початку карантину: 1783 випадки. В останні дні десятки звернень щодня приймають волонтери: дзвінки з Харкова отримують організації в Одесі та Києві. Попри перевищення показників МОЗ Харківщина двічі уникнула "червоної" зони. Водночас чиновники переконують у готовності медичної системи та вказують на "інсинуації та домисли" ЗМІ. COVID-хроніки жовтня — в огляді Суспільного.

"Нам пощастило"

"Нам всі говорять, що нам пощастило, бо всіх везуть далеко в область, у харківських лікарнях немає місць", — так розмову з кореспондентом Суспільного 8 жовтня закінчила харків'янка Наталія Рибалко, мати якої забрали у лікарню №2 у Харкові з коронавірусом.

На той час за показниками Харківська область вже відповідала "червоній" зоні карантину: уперше цієї осені Харківщина три дні поспіль перевищувала два показники МОЗ. Проте підстав для встановлення "червоної" зони не знайшли.

"Ми збільшуємо госпітальну базу. Ми збільшуємо тестування. Все це працює на пониження цих показників", — сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк.

Потужність хвилі Дельта-варіанту COVID першими відчули лікарі. Диспансер радіаційного захисту, який влітку вивели зі списку "ковідних", терміново повернули до опорних. Щоб заповнитися, йому вистачило близько доби. "Лікарі, медсестри, санітарочки до кінця зміни просто падають з ніг... Друзі, подумайте, можливо, носити маску не так вже й тяжко?" — звернулася до населення заступниця директора медзакладу Олена Омельяненко.

Чим ризикує Харківщина, якщо не посилити обмежень, тими ж днями озвучив анестезіолог і консультант Харківської обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов: "Регіон ризикує більшою кількістю трупів, більшою кількістю смертей, пацієнтів, яким не зможуть допомогти".

За даними МОЗ, на 7 жовтня, коли госпіталізували сестру харків'янки Валентини Шевцової, показник рівня госпіталізації збільшився до 86,6%.

"Викликали швидку, лікар сказав, що забрати не зможуть, місць ні в Харкові, ні в області немає. Сказав — потерпіть, спробуйте подзвонити після третьої дня, буде виписка людей, може звільняться місця. О 13:40 сестра передзвонила, сказала, що їй уже дуже погано, що терпіти не може, я вирішила, що чекати не будемо, приїхала бригада, і її забрали", — 8 жовтня розповідала Суспільному Шевцова.

Її сестру ушпиталили із сатурацією 85%.

"Жовта", "помаранчева", але не "червона"

З 10 жовтня міська влада Харкова затвердила обмеження "помаранчевої" зони, але посилення не сталося. Схвалені у мерії обмеження мали діяти і до цього, за "жовтої" зони. Маскового режиму у транспорті не дотримуються: міськрада просить стежити за цим поліцію. Єдина зміна торкнулася школярів: за рішенням Регіональної комісії з надзвичайних ситуацій, 18 жовтня школярів Харківщини відправили на канікули.

Лікарням Харкова та області не вистачає персоналу. За два роки звільнилися понад дві тисячі спеціалістів у місті, підрахували у міськраді: потрібні анестезіологи, терапевти, кардіологи, інфекціоністи, епідеміологи, молодший медичний персонал.

З середини жовтня кількість опорних лікарень збільшилася до 23 — приймати почала Валківська, де свого часу через невиплати надбавок та зарплатні протестували медики.

Перевищення COVID-показників вдруге зафіксували 15 жовтня: три показники були перевищені протягом чотирьох днів поспіль. Серед них — і рівень госпіталізацій, який на 15 жовтня складав 103,1%.

"У мене двоюрідний брат лежить у військовому госпіталі, його ледь-ледь ушпиталили. Ніхто не хотів брати, як й в інших людей. Не скажу, як саме, але якось вмовляли лікарів його взяти", — розповів Суспільному житель міста Олександр Окороков.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін сказав Суспільному, що на 15 жовтня область все ще не досягла "червоного" рівня: показник "завантаженості ліжок з киснем" на Харківщині був перевищений 12 та 14 жовтня, але залишався в межах критичного 13 жовтня. До критичного не вистачало шести сотих відсотка.

COVID і політика

Замість стримування хвороби, запровадження обмежень та їхнього контролю, у Харкові "додають госпітальні місця, щоб тримати місто в показниках, які дозволяють не перейти у "червону" зону", вважає виконавча директорка благодійного фонду "Свої" Ірина Кошкіна. На її думку, повторюється історія з 2020 роком, коли під час місцевих виборів у Харкові щоразу відтягували посилення обмежень.

"У нас були випадки з Харковом, коли техніка не встигла доїжджати. Ми намагаємося в ручному режимі допомагати. Нехай уже нарешті в Харкові закінчаться вибори й про людей почнуть думати не як про електорат, який хоче кафе, театри, транспорт і розваги, а як про живих людей, частина з яких просто помре найближчими тижнями, якщо зараз не зупиниться те, що робиться у Харкові", — говорить Кошкіна.

"Коли місця закінчуються, закінчується резерв по їхньому додаванню. Тоді починають приписувати ці місця. Але реальність така, це моя особиста думка, доки не пройдуть вибори міського голови Харкова, у місті не буде адекватних заходів з зупинення коронавірусу, тому що владу цікавлять не люди, а електоральна підтримка", — сказала Кошкіна.

"Лікарі обиратимуть того, хто молодший"

Ірина Кошкіна розповідає, що фонд завалений зверненнями з Харкова.

"З Харковом у нас дивна ситуація. Під час минулої та цієї хвиль ми завалені зверненнями з Харкова з проханнями допомогти з киснем, з госпіталізацією", — каже волонтерка.

"В мене є одна довідка від бригади швидкої без штампа швидкої, а просто на папірчику в клітиночку: "Ми не можемо покласти, бо в лікарні відмовляються прийняти". Це за великим рахунком не документ, але один у мене є, коли фельдшер погодився таке написати, а так всі удають, що все ок, а в Харкові люди задихаються. Десятками, я думаю, сотнями", — наголошує представниця фонду.

За словами волонтерки Наталії Попової, щодня до неї телефонують до 100 людей з проханням про допомогу знайти місце у лікарні чи отримати концентратор. 18 жовтня вона написала у Facebook: "Концентраторів немає. Місць немає. Телефонуйте не мені, а у міськздрав. А краще сходіть у зоопарк".

Кількість дзвінків збільшилася тиждень тому, розповідає Попова.

"У нас у регіоні зараз катастрофа. Випадків, коли виклики швидких у районі 600-700, а добова госпіталізація близько 160-170, треба поставити питання, що відбувається з тими 500 хворими, яким відмовили. Це самотні пенсіонери, люди, які живуть у селах. П'ять днів тому мені дзвонили з лікарні у Первомайському, казали, що мають кілька місць з концентраторами, що винесли з їдальні столи, поставили ліжка, хворих п'ять візьмемо", — розповідає Суспільному Попова.

Кількість викликів через COVID часом сягає 600-650, говорить директор Центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Віктор Забашта.

"Зазвичай, понад 500 викликів буває, але бувало й понад 600 викликів, навіть 650. З 600 госпіталізують близько 250 людей, з 500 — 200 людей, десь так, такий відсоток", — сказав Суспільному Забашта.

"Якщо дзвонити у лікарні й казати: допоможіть, є пацієнт, мене запитують, скільки йому років. Якщо 60, 65 років, мені відповідають: Наталіє, давай, у кого більше шансів, давайте молодь. У нас вибір: забрати Лідію 73 роки чи Наталію 45 років. Й кому допомагати: тому, хто перший подзвонив, чи тому, в кого ще життя попереду? Лікарі завжди обиратимуть того, хто молодший", — каже волонтерка Наталія Попова.

"Ваші гіпертрофовані сюжети"

Незважаючи на історії конкретних пацієнтів, заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан вважає, що це ЗМІ створюють паніку. Разом з тим вона не приховує, що сама ночами вручну вирішує питання госпіталізацій.

"У нас в громаді серед людей з'явилися панічні настрої. Я цими вихідними спостерігала ситуацію, коли мені телефонують, ридають, кричать, що близька людина задихається, вмирає, негайно потрібно госпіталізувати, швидка відмовляє і так далі. Я обдзвонюю усіх, знаходжу спосіб госпіталізації цієї людини, після чого у чотирьох випадках мені передзвонюють і кажуть: "Світлано Олександрівно, там нічого страшного, навіть кисень не потрібен". Тобто оці ваші гіпертрофовані інформаційні сюжети, які ви запускаєте різними каналами, викликають серед людей непотрібну паніку, цього не можна робити!" — каже Горбунова-Рубан.

"Розповідаєте, що ми імпотенти, а не влада, боягузи, надсилаємо на пресконференцію не зрозуміло кого, тому що самі боїмося вийти. Так, багато людей, багато звернень, але це ж не значить, що ми не готові й ми не справляємося", — сказала Горбунова-Рубан.

Коментуючи ситуацію з госпіталізацією пацієнта на відео, що потрапило у соцмережі, заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк сказав: "Вчорашній випадок, який нас прославив, ну людину ж госпіталізували! Тобто місце знайшлось... Ми всім стараємося допомогти. Поки що жодної людини, яка б потребувала госпіталізації, не було відмовлено по суті".

COVID на Харківщині 19 жовтня: цифри і показники

За словами Черняка, у регіоні розгорнуто 4899 ліжок для хворих з COVID, з них 3600 на ранок 19 жовтня були зайняті. З 2830 ліжок з потоковим киснем зайняті 1982, сказав Черняк.

У лікарнях Харкова, за словами Світлани Горбунової-Рубан, є 1540 ліжок для хворих на коронавірус, зайняті 1145 з них. У міських лікарнях є 719 ліжок з потоковим киснем та 1088 концентраторів. Напередодні заступниця директора Департаменту охорони здоров'я Олена Головіна сказала, що вільних ліжок з потоковим киснем немає. Нині ж Світлана Горбунова-Рубан уточнює слова колеги: не буває, щоб 719 були вільними, вони зайняті постійно. Разом з тим у мерії стверджують про "політичні маніпуляції". В чому політика, віцемерка на питання Суспільному 19 жовтня відповідати категорично відмовилась.

За показниками МОЗ на 19 жовтня у Харківській області перевищені: рівень госпіталізацій (99,9 на 100 тис. нас. проти ≤60 на 100 тис. нас.) та завантаженість ліжок з киснем (68,9% проти ≤65%). А вакцинувалися всього 20% жителів регіону.

Харківщина, як і раніше, на межі "червоної" зони, говорить Михайло Черняк: "Ми балансуємо на межі "червоної" зони, розуміємо, що пом'якшення будуть лише для тих людей, які повною мірою пройшли кампанію, які мають або будуть мати на день, коли Харківщина може стати "червоною", сертифікат про вакцинацію".

Як живуть регіони у "червоній" зоні

19 жовтня у "червоній" зоні карантину перебувають Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська та Херсонська області.

У Дніпрі через введення "червоної" зони попит на вакцинацію зріс у понад ніж п'ять разів. Транспорт працює у звичному режимі, але не виключають додаткових обмежень.

У Запоріжжі обмежили проїзд для пільгових категорій. У місті планують відкрити три нові пункти вакцинації: у перший день "червоної" зони біля пунктів щеплення були черги.

Кількість охочих вакцинуватися після введення додаткових обмежень зросла на Херсонщині та Одещині.

Читайте також

Мішень для вірусу: медик розповів, які органи найбільше страждають від коронавірусу

На початок