МОЗ затвердило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

МОЗ затвердило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим

Доповнено
МОЗ затвердило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим
. Фото: УНІАН

Міністерство охорони здоров'я України затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Наказ набирає чинність через один місяць з дня його публікації.

Про це ідеться у повідомленні МОЗ Україні 7 жовтня.

Згідно з наказом, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  1. центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  2. місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  3. закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко пояснив рішення тим, що представники цих професій вимушені контактувати з великою кількістю людей.

Єлизавета Серватинська, Суспільне
"Освітяни та працівники органів влади кожен день взаємодіють із великою кількістю людей, а тому ризикують інфікуватися на коронавірусну хворобу. Майже всі, хто потрапляє в лікарню з COVID-19 — невакциновані"
Віктор Ляшко, глава МОЗ України7 жовтня 2021 року

Він додав, що рішення покликане захистити життя і здоров’я українців та їхніх близьких, і створити безпечне середовище в закладах освіти та державних установах.

Читайте також: Чи заразна людина після щеплення від COVID та чи треба вакцинуватись від грипу. Відповідає лікарка

Адвокатка з медичного права Вікторія Валах у коментарі Суспільному повідомила, що відповідно до трудового законодавства, якщо працівник не пройшов вакцинацію, його може бути відсторонено, але не звільнено: "Працівника відсторонюють зі збереженням платні до тих пір, поки він не виконає цю вимогу, у нашому випадку — не вакцинується".

За її словами, у МОЗ є спеціальний наказ, який передбачає протипокази для будь-якої вакцинації.

"Якщо сімейний лікар, знаючи аналіз свого пацієнта, бачить, що у нього є покази, що вакцинувати не можуть люди, які мають покази, то сімейний лікар видає відповідну довідку, яка звільняє працівника від вакцинації", — зауважила адвокатка.

Що відомо

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок