Що втратить Україна від припинення транзиту газу до Угорщини. Відповідає "Оператор ГТС"

Що втратить Україна від припинення транзиту газу до Угорщини. Відповідає "Оператор ГТС"

Ексклюзивно
Що втратить Україна від припинення транзиту газу до Угорщини. Відповідає "Оператор ГТС"
. Facebook/Szijjártó Péter

З 1 жовтня Російська Федерація припинила транзит газу через Україну до Угорщини. Транспортування відтепер буде здійснюватися в обхід України, оскільки з 1 жовтня набрав чинності контракт між Угорщиною та РФ, за яким природний газ буде поставлятися через газогін "Турецький потік".

Представники "Оператора газотранспортної системи України" заявили, що Київ має чинні контракти з Москвою щодо транзиту газу, які базовані за принципом "ship-or-pay" (транспортуй або плати). Таким чином Москва повинна заплатити за повний обсяг послуг попри відмову від транзиту.

Про це у коментарі "Суспільному" повідомила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ТОВ "Оператор ГТС України" Ольга Бєлькова.

"На сьогодні в України, і в оператора, і у "Нафтогазу" є чинний контракт з Росією, "Газпромом" щодо транзиту газу території України. У ньому зафіксовано юридичний принцип "Ship-or-pay", тобто "транспортуй або плати" — це означає, що незалежно від обсягів постачання Росія має заплатити за повний обсяг законтрактованих послуг", — каже Белькова.

За її словами, неподання заявок на транзит в одному з конкретних напрямків — не означає, що наступає "от прямо зараз в рамках цього контракту зобов'язання для нас чи для них подати позов чи щось таке": "Це означає що змінюються певні потоки... Зараз ми будемо спостерігати їх новий розподіл між додатковими точками з'єднання України з Європою, а саме через Польщу, Румунію, Словаччину та Молдову. Таким чином, про прямі втрати зараз за цей стан ми говорити не можемо".

Що втратить Україна від припинення транзиту газу до Угорщини. Відповідає "Оператор ГТС"
"Турецький потік". Фото: Turk Stream /Фото пресслужби Turkstream

Белькова нагадала, що однією з вигод європейського підходу до формування ринку газу є можливість в тому числі й віртуального реверсу, який працює в тих точках з'єднання, де є фізичні постачання обсягу газу і замість того, щоб його вивозити-ввозити є можливість оформити угоду імпорту газу в Україну з використанням так званої точки віртуального поєднання.

Читайте також: Ціна на газ у Європі наблизилась до рекордної позначки у 1190 доларів за тисячу кубометрів

"Саме цей напрямок угорський, він став останнім часом доволі популярним, комерсанти з українського боку і з угорського боку використовували саме цю точку з'єднання і завезли у 2021 році приблизно 90% усього газу завезеного в Україну, пройшли якраз в цю точку з'єднання. На жаль, ця можливість тепер під питанням", — каже представниця оператора ринку.

За її словами, також під питанням є можливість з угорської сторони використовувати українські сховища для зберігання газу до моменту початку сезону: "Наші відносини з цією країною — вони ґрунтувалися на взаємовигідній співпраці в частині ринку газу. А зараз у нас стає менше можливості для цього".

Що таке віртуальний реверс

Віртуальний реверс, пояснює Ольга Белькова, це можливість купувати газ без його фізичного переміщення. Словом, тоді, коли є транзит — певний обсяг газу виходить в напрямках тих споживачів, які замовили цей обсяг газу у Росії. В України є можливість шляхом взаємозаліків віддати на західному кордоні газ, який, наприклад, вироблявся нашими компаніями, які знаходяться на Заході й використати певну частину газу, який входить на територію України з іншого кордону.

"Для цього не потрібно фактично гнати газ в одну та іншу сторону і вивозити й знову завозити по іншій трубі в іншому напрямку. А зважаючи на те, що є взаємозаліки, можна провести цю операцію — і зменшили фізичними втратами й в тому числі з вигодою того, що Україна може сплатити цей газ у тієї сторони, яка бажає його продати — на угорській стороні. Однак, якщо фізичне транспортування газу припиняється, такої можливості немає", — пояснила вона.

Читайте також: Єврокомісія пообіцяла вивчити газовий контракт між Угорщиною та РФ

Які збитки може понести Україна

"Ми не можемо цього оцінити, тому що контракт "Ship-or-pay" працює як "Ship-or-buy". І за будь-яких "не платять" вони (Росія — ред.) платять. І ніяких збитків в цьому сенсі не несуть", — заявила Ольга Белькова.

За її словами, відповідний запит до Єврокомісії має подавати МЗС України, які можуть посилатися на норми Угоди про асоціацію з ЄС.

"Зафіксовано принципи, яким чином на практиці впроваджують енергетичну солідарність. І один із таких принципів — це, в тому числі те, що при наявності інфраструктури, додаткові потужності мають розглядатися лише для додаткових обсягів газу. Тут мова йде про те, що Угорщина підписала цю угоду не на додатковий обсяг, а на той, який раніше йшов нашим шляхом", — пояснила експертка.

Вона підкреслила, що, якщо кожна країна в Європі буде приймати такі рішення лише з огляду на власні інтереси, це означає, що тоді не може бути побудовано цілісного, безпечного, солідарного ринку газу в Європі.

"Річ у тому, що подібна інфраструктура вимагає підтримання системи, модернізації. І відповідно, не буде зацікавлених людей, інвесторів, які будуть підтримувати всю цю систему на випадок необхідності постачання цього газу. Тому ми вважаємо, що в нашого МЗС є можливості скористатися різними процедурами, які пов'язані з нашими міжнародними угодами й вони будуть проводити цю роботу. Як мінімум — мали б бути проведені консультації з нашою стороною. Таких консультацій формальних не було", — наголосила представниця оператора.

Що відомо

  • 1 жовтня російський "Газпром" припинив транспортування газу до Угорщини через територію України.
  • 27 вересня представники Угорщини підписали новий довгостроковий контракт щодо організації постачання газу із російською державною компанією "Газпром" в обхід України. У відповідь у Міністерстві закордонних справ України заявили, що "здивовані і розчаровані" рішенням Угорщини. У МЗС також зазначили, що ініціювали перенесення засідання спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутися 29-30 вересня у Будапешті.
  • Після цього Міністерство закордонних справ Угорщини викликало для пояснень такої реакції Києва українського посла. В українському зовнішньополітичному відомстві повідомили, що також викликали угорського посла, аби "донести" свою позицію.
  • 29 вересня керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш заявив, що український уряд у не має права втручатися в енергетичну політику інших країн. Також він пригрозив заблокувати вступ України до НАТО, пригадавши дипломатичний конфлікт навколо мовного закону.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова до дружби та співпраці з Угорщиною, але продовжить захищати свої політичні та економічні інтереси у дипломатичному полі у разі атаки на них.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок