Вирок обвинуваченому в ДТП із двома загиблими у Харкові Габишеву набрав сили

Вирок обвинуваченому в ДТП із двома загиблими у Харкові Габишеву набрав сили

Вирок обвинуваченому в ДТП із двома загиблими у Харкові Габишеву набрав сили
. Суспільне Харків

Харківський апеляційний суд залишив без змін вирок Київського районного суду у справі про ДТП на окружній. Визнаний винним в аварії із двома загиблими Дмитро Габишев має відбувати покарання у дев'ять років замість максимальних десяти, як просили потерпілі.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, суд відхилив апеляційний скарги рідних загиблих та прокуратури.

"Апеляційні скарги прокурора, потерпілих та представника потерпілих залишити без задоволення, вирок Київського районного суду міста Харкова від 8 квітня 2021 року у відношенні Габишева залишити без змін", — оголосила головуюча суддя Вікторія Яковлева.

Обвинувачений брав участь у засіданні в режимі відеоконференції. Судова зала була заповнена друзями та близькими загиблих — родини Азаренкових. Під час засідання вони тримали їх портрети.

Вирок обвинуваченому в ДТП із двома загиблими у Харкові Габишеву набрав сили
Суспільне Харків

Любов Азаренкова, яка втратила у ДТП чоловіка і доньку, вимагала для Габишева максимального покарання у 10 років ув'язнення.

"10 років — це нічого за два життя. Якщо ви вважаєте, що цього замало... Я прошу хоча б ці 10 років", — сказала Азаренкова.

Сестра загиблого Віталія Шевченко так само просила суд переглянути вирок: "Хоча б 10 років за законом нехай відсидить, а там Бог йому суддя".

Адвокат Габишева Андрій Поліканов виступав проти задоволення апеляцій.

"Фактично було призначено майже максимальне покарання. В ході судового розгляду щиро визнавав провину, не оспорював, каявся. Визнав у повному обсязі цивільний позов, частково відшкодування моральну шкоду в розмірі 100 тисяч гривень, тому я вважаю вирок суду першої інстанції обґрунтовано й прошу залишити без змін", — сказав адвокат.

Сам Габишев сказав, що шкодує.

"Те, що сталося, це жахлива трагедія, я співчуваю рідним та друзям загиблих. Це жахлива помилка, яку я вже не можу ніяк виправити, я щиро каюся в скоєному й прошу залишити вирок без змін", — сказав обвинувачений.

Що відомо

  • 19-річного Дмитра Габишева визнали винним в аварії, яка сталась у жовтні 2020 року. Габишев сів за кермо напідпитку без прав — їх відібрали у нього у 2019 через п’яне водіння. 21 жовтня 2020 року Габишев разом зі своїм знайомим їхав дорогою Київ-Харків-Довжанський і влетів у Daewoo Lanos.
  • На відео, які публікували очевидці, Габишев казав, що за кермом був не він, хоча згодом у суді визнав свою провину. Машини зіштовхнулись о 6:40 ранку. Тоді ж на роботу їхав рятувальник Дмитро Азаренков зі своєю 15-річною донькою. Від удару вони загинули на місці.
  • Справу розглядали пів року. Потерпілі подали позов про моральне та матеріальне відшкодування. 100 тисяч з них обвинувачений сплатив.
  • Габишев сказав, що визнає себе винним, вибачився перед потерпілими (це зробила на одному з засідань і його мати). Водночас він повідомляв, що у момент аварії було темно, "його засліпило".
  • Габишев намагався вийти з СІЗО під час апеляції, проте суд скаргу не задовольнив.
  • В пам’ять про 15-річну Анастасію, яка займалась у модельному агенстві, друзі влаштовували показ. Всі вони вимагали для Габишева максимального покарання. Любов Азаренкова сказала Суспільному, що померла разом зі своїм чоловіком та донькою.
  • 8 квітня Київський райсуд Харкова оголосив вирок у справі: 9 років ув'язнення. Сторона обвинувачення і потерпілі просили для Габишева максимального покарання — 10 років тюрми. Суд враховував, що Габишев їхав у стані сп’яніння, без прав. Пом'якшенням визнав каяття та часткове відшкодування — обвинувачений сплатив потерпілій 100 тисяч гривень.
На початок