Загибель рятувальника з донькою у ДТП: суд оголосив вирок 19-річному водію

Загибель рятувальника з донькою у ДТП: суд оголосив вирок 19-річному водію

Доповнено
Загибель рятувальника з донькою у ДТП: суд оголосив вирок 19-річному водію
. Суспільне Харків

Суд виніс вирок у справі про аварію на окружній Харкова, в якій загинули рятувальник та його 15-річна донька. Київський районний суд Харкова призначив обвинуваченому в аварії Дмитру Габишеву покарання у вигляді дев'яти років позбавлення волі.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного з зали суду.

"Керуючись статтями 369, 370, 373, 374 КПК України, суд ухвалив: Габишева Дмитра, 2001 року народження, визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 та призначити йому покарання: за ч. 3 ст. 286 ККУ у вигляді дев'яти років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк три роки. Запобіжний захід засудженому Габишеву Дмитру залишити у вигляді тримання під вартою у державній установі "Харківській слідчій ізолятор", — оголосила суддя.

Сторона обвинувачення і потерпілі просили для Габишева максимального покарання — 10 років тюрми. Суд враховував, що Габишев їхав у стані сп’яніння, без прав. Пом'якшенням визнав каяття та часткове відшкодування — обвинувачений сплатив потерпілій 100 тисяч гривень.

"Призначаючи покарання обвинуваченому Габишеву, суд враховує характер, ступінь тяжкості та суспільної небезпеки, скоєної кримінальним правопорушенням... З настанням у вигляді загибелі двох осіб, враховуючи дані про особу обвинуваченого, який під час ДТП був у стані алкогольного сп'яніння та не мав права керувати транспортним засобом, спосіб його життя, склад родини, пом'якшуючі та обтяжуючі покарання обставини: визнання обвинуваченим своєї провини щодо вчинення, його щире каяття, часткове добровільне відшкодування шкоди, вважає за необхідним призначити Габишеву покарання в межах санкції статті, що інкримінована обвинуваченому", — оголосила суддя.

На засіданні родичі загиблих тримали їх портрети.

Читайте також: "Я тобі не дам вийти раніше": вдова загиблого у ДТП рятувальника — обвинуваченому водію

"Я тобі не дам вийти раніше! Подивися, що ти натворив!", — кричала в бік обвинуваченого після вироку потерпіла Любов Азаренкова. Вона втратила в аварії чоловіка і доньку.

У сторін є 30 днів на оскарження. Представник потерпілих Євген Мельниченко повідомив, що обов'язково подаватиме апеляцію, ця позиція узгоджена з потерпілими.

Що відомо

  • 19-річного Дмитра Габишева визнали винним в аварії, яка сталась у жовтні 2020 року. Габишев сів за кермо напідпитку без прав — їх відібрали у нього у 2019 через п’яне водіння. 21 жовтня 2020 року Габишев разом зі своїм знайомим їхав дорогою Київ-Харків-Довжанський і влетів у Daewoo Lanos.
  • На відео, які публікували очевидці, Габишев казав, що за кермом був не він, хоча згодом у суді визнав свою провину. Машини зіштовхнулись о 6:40 ранку. Тоді ж на роботу їхав рятувальник Дмитро Азаренков зі своєю 15-річною донькою. Від удару вони загинули на місці.
  • Справу розглядали пів року. Потерпілі подали позов про моральне та матеріальне відшкодування. 100 тисяч з них обвинувачений сплатив.
  • Габишев сказав, що визнає себе винним, вибачився перед потерпілими (це зробила на одному з засідань і його мати). Водночас він повідомляв, що у момент аварії було темно, "його засліпило".
  • Габишев намагався вийти з СІЗО під час апеляції, проте суд скаргу не задовольнив.
  • В пам’ять про 15-річну Анастасію, яка займалась у модельному агенстві, друзі влаштовували показ. Всі вони вимагали для Габишева максимального покарання. Любов Азаренкова сказала Суспільному, що померла разом зі своїм чоловіком та донькою.
На початок