"Робити ремонт чи реконструкцію — визначить комісія", — ексархітектор Ужгорода про пішохідний міст

"Робити ремонт чи реконструкцію — визначить комісія", — ексархітектор Ужгорода про пішохідний міст

"Робити ремонт чи реконструкцію — визначить комісія", — ексархітектор Ужгорода про пішохідний міст
. Суспільне Закарпаття

Ремонт чи реконструкція – що з цього треба робити на пішохідному мості в Ужгороді, має визначати комісія з інструментально-технічного обстеження. Про це 14 вересня Суспільному розповів архітектор Петро Сарваш. За його словами, на таких архітектурних конструкціях інструментально-технічне обстеження мають проводити щороку.

Пішохідний міст в Ужгороді збудували приблизно у 16-17 столітті з дерева. А у 1898 році збудували новий кам’яний міст. Тоді він був і транспортним, і пішохідним. Під час Другої світової війни у 1944-му його підірвали під час відступу угорських і німецьких військ.

"Раз у 10 років щось робилося на ньому", — екс-архітектор Ужгорода про пішохідний міст
фото: архів проєкту "Втрачений Ужгород"

Дослідниця історії Ужгорода, авторка проєкту "Втрачений Ужгород" Тетяна Літераті розповіла: через те, що реконструкції міст не підлягав, вирішили збудувати нову переправу, але вже для пішоходів.

"Роботу з проєктування довірили відомому місцевому інженеру Івану Шлезінгеру, — розповіла Тетяна Літераті. — Він за одну ніч накреслив проєкт цього мосту, зробивши його в такій оригінальній конструкції, що для його будівництва потрібно було мінімум матеріалів і тих, які були доступні. Як це все робилося: у воду забивали вертикально металеві палі, навколо них за допомогою опалубок заливалася бетоном корона. Цей нижній бетонний шар, який дає вигляд корабликів, то це теж залишки бетону, які залишилися".

За словами Тетяни Літераті, з того часу змінили тільки перила мосту, у 2000-х роках їх пофарбували в зелено-жовтий колір.

Читайте також: Реконструкція пішохідного мосту в Ужгороді: у міськраді запропонували оголосити відкритий конкурс

Архітектор Петро Сарваш 2 роки працював головним архітектором Ужгорода. Він каже: за час його роботи ремонт пішохідного мосту не робили.

"Раз у 10 років щось робилося на ньому. Підбетоновувалася одна із опор, то десь було 15 років тому, бо вона зависла в повітрі, — розповів Петро Сарваш. — Потім була заміна асфальтового покриття. Тобто час від часу з ним щось роблять. Рано чи пізно доведеться зробити капітальний ремонт. Наскільки мені відомо, його покрівля є на металевих листах, закатаний асфальт, щоб полегшити його, бо були спроби, щоб на нього викласти бруківку, то заважка. Він на шарнірних опорах. Це конструкція, яка постійно живе. Це треба постійно займатися інструментально-технічним обстеженням".

"За останні роки його стан погіршився", — екс-архітектор Ужгорода про пішохідний міст
Суспільне Закарпаття

Щодо тріщин на асфальті мосту Петро Сарваш каже: "Це найбільш навантажена частина пішохідної зони, бо це є вузький переріз, який з’єднує дві частини міста. Я щодня ходжу по ньому. Звісно, відчуваються деякі коливання, але до певної міри це допустимо. Хоча видно, що за останні роки його стан погіршився".

Суспільне звернулося по коментар до Ужгородської міськради щодо того, чи планують робити ремонт пішохідного мосту. Прессекретарка Алла Кохан повідомила: 9 вересня засідала архітектурно-містобудівна рада. Там запропонували оголосити конкурс на найкращий проєкт реконструкції мосту. Також Алла Кохан додала, що головний архітектор міста Олег Боршовський зараз у відпустці, а його заступник – на лікарняному. Прокоментують ситуацію після повернення на роботу.

Читайте нас у Telegram, Viber та Іnstagram

На початок