Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня

Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня

Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня
. Суспільне Полтава

Щонайменше до жовтня на Полтавщині не видаватимуть пакунок маляти. Це тому що Мінсоцполітики поки не завершило тендерні процедури щодо цієї закупівлі, розповіла Суспільному прессекретарка програми "Пакунок маляти" Наталія Варгіч.

В обласному перинатальному центрі тиждень тому народила сина полтавка Лілія Жукова. Вона уперше мала отримати пакунок маляти.

"Коли я народжувала вперше, то такого ще не було. Це було шість років тому, такого ще не вигадали тоді", – каже мати Лілія Жукова.

Замість пакунка малюка Лілія отримала спеціальну довідку. Це тому, що у перинатальному центрі нині бейбі-боксів немає.

Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня
Обласний перинатальний центр. Суспільне Полтава

"На початку лютого цього року перинатальний центр отримав 220 пакунків, які були використані. Уже в середині березня ми їх видали і з 14 березня ми почали видавати довідки жінкам. Одразу після народження видається така довідка. Указується номер по порядку, прізвище, ім’я, по батькові, коли жінка народила і що вона не отримала пакунок малюка", – говорить головна акушерка обласного перинатального центру Лідія Дивенець.

Такі пакунки на Полтавщині батьки новонароджених отримують близько трьох років. У кожному – 70 речей для дитини. Це, зокрема, пелюшки, одяг, засоби гігієни тощо.

У періоди, коли поставок пакунків не було, батькам давали матеріальну компенсацію його вартості. Це 5 тисяч гривень на окрему банківську картку, які можна витратити лише у визначених магазинах на товари для дитини. Такі картки пропонують батькам і зараз, каже Наталія Варгіч.

Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня
Коли поставок пакунків маляти немає, батьки отримують гроші. Суспільне Полтава

"Наразі незалежно від свого бажання батьки мають оформлювати грошову компенсацію вартості пакунку малюка. Для того, щоб це зробити, потрібно відкрити спеціальний рахунок у "Приватбанку" та подати пакет документів до центру соціального захисту населення", – повідомляє прессекретарка програми "Пакунок маляти" Наталія Варгіч.

"Звісно, краще отримати грошима, бо в цьому бейбі-боксі, мабуть, не все, що потрібно кожній мамі. Починаючи від молоковідсоса, завершуючи речами. Наскільки я читала, вони там різних розмірів. У мене народилася недоношена дитина, тому нам би все було велике", – каже мати Лілія Жукова.

Пакунків малюка до пологових будинків в Україні не привозять тому, що чотири місяці тривають тендерні процедури щодо закупівлі. А 16 серпня обрали чотирьох переможців першого етапу, каже Наталія Варгіч.

Полтавщина не отримає пакунків для новонароджених щонайменше до жовтня
Нині пакунки маляти не привозять до пологових будинків. Суспільне Полтава

"Наразі Міністерство соціальної політики має провести іще один аукціон, в ході якого підписати рамкову угоду. І вже тоді обрана компанія зможе приступити до виробництва та постачання пакунків маляти. Взагалі тендер оголошено на суму 620 мільйонів гривень. Найдешевша запропонована ціна від постачальника дозволяє придбати 107 тисяч пакунків малюка, при цьому на 120 мільйонів дешевше очікуваної вартості", – розповідає прессекретарка програми "Пакунок маляти" Наталія Варгіч.

За словами Наталія Варгіч, пакунки із речами для новонароджених у регіони надійдуть щонайшвидше у жовтні.

Що відомо:

  • "Пакунок маляти" – це державна програма одноразової допомоги сім’ям при народженні дитини. Ініціативу на Полтавщині, як і в Україні загалом, впроваджують від вересня 2018-го.

На початок