Урановидобувні шахти Кіровоградщини щодня втрачають шість мільйонів через простій

Урановидобувні шахти Кіровоградщини щодня втрачають шість мільйонів через простій

Урановидобувні шахти Кіровоградщини щодня втрачають шість мільйонів через простій
. Суспільне: Кропивницький

Відсьогодні (25 серпня – ред.) три уранові шахти Кіровоградської області – "Інгульська", "Новокостянтинівська" та "Смолінська" державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" призупинили свою роботу. Через простій комбінат щодня втрачатиме шість мільйонів збитків. Про це Суспільному розповів голова незалежної профспілки підприємства Дмитро Бондарєв.

Директор Інгульської шахти Сергій Чертков говорить, що орієнтовно зупинились на тиждень, до 1 вересня. "250 працівників пішли у відпустку, майже 200 – на простої, інші 400 людей працюють".

За словами Дмитра Бондарєва, нині в шахті працюють робітники, які відкачують звідти воду, щоб її не затопило. "Вранці телефонував заступнику міністра енергетики Юрію Власенку. Він сказав, що, поки, не змінять керівництво підприємства і не буде призначений генеральний директор "Енергоатому", то змін ніяких не відбудеться, і гроші на підприємства від нього надходити на будуть. 20 серпня направили листи прем’єр-міністру, президенту та у Міністерство енергетики. В листах вказали, що треба щонайменше 100 мільйонів гривень для того, щоб підприємство запустити і виготовити уранооксидоконцентрат. ".

Журналісти Суспільного намагаються зв’язатися з Петром Котіним – директором Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом", щоб озвучити позицію підприємства.

Що відомо

  • Про зупинку роботи шахт стало відомо 21 серпня. Причина – немає грошей на забезпечення виробництва – на паливно-мастильні матеріали, обслуговування та ремонт обладнання. Гроші винна Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", каже Дмитро Бондарєв. Також гірникам не виплатили аванс, лікарняні та розрахункові за серпень. Це 50 мільйонів гривень.
  • Шахтарі області протестували в липні проти закриття підприємства та вимагали повернення зарплатні.
  • 16 і 17 червня протестували у Києві, ночували біля Офісу президента
  • Зупинка роботи підприємств загрожує зривом не тільки виконанню виробничих планів та зобов'язань перед "Нафтогазом", але й шкодою для природи всієї країни, вважає керівник профспілки. "Ми не зможемо відкачати забруднені води з шахти, які будуть затоплювати їх. Будуть заражені підземні води та землі радіонуклідами".
  • Прогнозовані розрахунки забруднення підземних вод через зупинку шахти "Південна", що входить у склад "Інгульська" державного підприємства "СхідГЗК" збільшить у водах вміст урану приблизно у 4-5 разів, розповів заступник головного інженера комбінату Володимир Жуков.
  • "Східний гірничо-збагачувальний комбінат"єдине в Україні підприємство, яке забезпечує видобуток уранової руди і виробництво концентрату природного урану. Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій. Має виробничі майданчики в Дніпропетровській і Кіровоградській областях. На підприємстві працюють майже 5 тисяч людей.

На початок