Всі урановидобувні шахти Кіровоградщини призупинили роботу

Всі урановидобувні шахти Кіровоградщини призупинили роботу

Всі урановидобувні шахти Кіровоградщини призупинили роботу
. Фото: Михайло Волинець

Три урановидобувні шахти Кіровоградської області, які входять до держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", відключать від енергопостачання за борги, розповів Суспільному голова незалежної профспілки працівників підприємства Дмитро Бондарєв. Це шахти "Смолінська", "Новокостянтинівська" та "Інгульська".

Шахтарів повідомили про те, що відключення відбудеться о 13-й годині. "Наразі ми вже не працюємо, ми чекаємо на це відключення, буде воно, чи ні. Якщо ні, шахти виведуть у простій", – сказав Дмитро Бондарєв.

Зупинка роботи підприємств загрожує зривом не тільки виконанню виробничих планів та зобов'язань перед "Нафтогазом", але й шкодою для природи всієї країни, вважає керівник профспілки. "Ми не зможемо відкачати забруднені води з шахти, які будуть затоплювати їх. Будуть заражені підземні води та землі радіонуклідами".

Читайте також: Прогнозовані розрахунки забруднення підземних вод через зупинку шахти "Південна" державного підприємства "СхідГЗК" збільшить у водах вміст урану приблизно у 4-5 разів, розповів заступник головного інженера Східного гірничо-збагачувального комбінату Володимир Жуков.

Профспілка направила листи президенту та Прем'єр-міністру країни. "Щонайменше 25 мільйонів гривень треба віддати компанії-постачальнику електроенергії, щоб уникнути відключення", – розповів Бондарєв.

Постачає електроенергію підприємству "Схід ГЗК", в тому числі й шахтам Кіровоградської області, товариство з обмеженою відповідальністю "Ю. КОМОДІТІЗ", сказав Дмитро Бондарєв. На телефоні дзвінки, які вказані на сайті YouKontrol, у товаристві не відповідають. Суспільне намагається зв'язатись із підприємством-енергопостачальником.

Що відомо

  • Шахтарі області протестували в липні проти закриття підприємства та вимагали повернення зарплатні.
  • 16 і 17 червня протестували у Києві, ночували біля Офісу президента
  • "Східний гірничо-збагачувальний комбінат"єдине в Україні підприємство, яке забезпечує видобуток уранової руди і виробництво концентрату природного урану. Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій. Має виробничі майданчики в Дніпропетровській і Кіровоградській областях. На підприємстві працюють майже 5 тисяч людей.
На початок