Сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС заповнене на 44 відсотки

Сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС заповнене на 44 відсотки

Сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС заповнене на 44 відсотки
. Суспільне Запоріжжя

Єдине в Україні сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива, котре розташоване на території Запорізької атомної електростанції, заповнене на 44 відсотки. Об'єкт встановили 24 серпня 2001 року. Подібна технологія зберігання використаних радіоактивних речовин дозволить надалі переробляти використане ядерне паливо, зазначають на підприємстві. З нагоди 20-річчя роботи сховища кореспонденти Суспільного Запоріжжя побували на об'єкті та дізнались про його екологічність та безпеку.

Виконувач обов’язків заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Депенчук каже: сховище відпрацьованого ядерного палива розраховане на 380 контейнерів. За 20 років встановлено 169 кейсів із високоактивними відходами.

"Була поставлена система дистанційного контролю температури на виході з контейнера. І є постійний контроль з записом даних. Була збудована радіаційна захисна стіна. Шість метрів заввишки, для захисту людей, які проходять навіть на якійсь відстані, від непотрібного впливу на здоров'я".

Черговий дозиметрист цеху радіаційної безпеки станції Андрій Шаталов проводить контрольне замірювання радіаційного фону контейнера для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Каже: працює на майданчику сухого зберігання 20 років.

Сховище
Суспільне Запоріжжя

Нині, під час замірювання, регламентовані показники радіаційного фону знаходяться у нормі: "Десять мікрозиверт. Ми не перевищуємо технологічні критерії, якими встановлено 1000 мікрозиверт".

Майданчик сховища обладнаний радіаційним контролем, а інформаційна-вимірювальна система забезпечує безперервний моніторинг радіаційної ситуації на його внутрішньому периметрі.

За словами Олександра Депенчука кожен контейнер із відпрацьованим паливом перебуває під контролем спеціалістів Міжнародного агенства з атомної енергії — МАГАТЕ: "Вони після установки контейнера з паливом опечатують його. Таким чином ми гарантуємо, що ніхто не має доступу до відпрацьованого ядерного палива і ядерних матеріалів".

Сховище
Суспільне Запоріжжя

Олександр Депенчук зазначає, що технологію сухого зберігання використовують у багатьох країнах світу, адже вона дозволяє надалі переробляти використане ядерне паливо, а не відправляти його до країни виробника.

"Паливо, яке відпрацювало свій термін, підлягає переробці, й ми можемо у майбутньому з кожної касети, з кожного паливного елемента взяти корисні елементи, які там ще залишились. І після перероблення використати їх ще раз".

Як повідомив журналістам Суспільного Олександр Депенчук, технологічного місця для вивантаження до сухого сховища відпрацьованого ядерного палива вистачить до 2045 року.

Сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС заповнене на 40 відсотків
ЗАЕС. Фото: Суспільне Запоріжжя

До завершення терміну експлуатації сховища спеціалістами Запорізької атомної електростанції та державної компанії “Енергоатом” розроблятиметься механізм подальшого використання майданчика та контейнерів.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок