"Обличчя Незалежності". Рівненський музикант Леонід Репета

"Обличчя Незалежності". Рівненський музикант Леонід Репета

Ексклюзивно
"Обличчя Незалежності". Рівненський музикант Леонід Репета
. Суспільне Рівне

Леонід Репета – Заслужений артист України та артист обласної філармонії. Тридцять років тому він був україномовним рокером, а його гурт "Незаймана земля" разом з "Братами Гадюкіними" та "Кому вниз" стали лауреатом першого фестивалю "Червона рута".

Живучи в іще радянській Україні, Леонід Репета був одним з тих, хто намагався вибороти для неї державний суверенітет. "Обличчя Незалежності" – так називається цикл матеріалів, який Рівненське Суспільне підготувало до 30-ліття з дня ухвалення Акту про державну Незалежність України.

У 1991-му році Леонід Репета як фронтмен рок-гуртів "Незаймана земля" та "Мертва зона" багато гастролював. Де саме почув про проголошення Незалежності – точно не пригадує.

"Для людини совкового характеру це була подія, а людина, яка ще в 1976-му році була вигнана з водного інституту з формулюванням "за поведінку, яка суперечить званню радянського студента" – для когось це дивно, але я спокійно це зустрів, як належить", — каже музикант Леонід Репета.

Раннє дитинство Леоніда Репети проходило в російському Красноярську. Там його батьки познайомилися, відбувши десятирічне ув'язнення за зв'язки з УПА.

"Коли ми сиділи там з другом – такий був там Міша Фатов – пацанами, тоді ще нам було роки 3-4. Ми з ним посварилися через що: він каже "лук", а я кажу "цибуля". Він – "лук", я – "цибуля" і його по голові: "Цибуля!" І потім мати цієї дитини прийшла до нас сваритися, що Льоня набив нашого Мішу через цибулю", – пригадує він.

Після здобуття Україною Незалежності найсильніші враження, за його словами, були пов'язані з подіями Помаранчевої революції та війни на Сході України. Головне розчарування, каже, пережив значно раніше.

"Колись на моєму концерті в 90-х роках був спонсором один хлопець – я не хочу його називати прізвище. Він колись мене хотів здати, написав на мене "тєлєгу" і тут раптом я взнаю, що він спонсор і він став бізнесменом в Незалежній Україні. Всі грошові потоки пішли по тих людях, які були або позаштатними агентами, або були в номенклатуріПрацівники, призначені чи затверджені вищими органами на керівні посади. Прошарок радянського суспільства в значенні Партноменклатура — чільний суспільний прошарок, клас в соціалістичному суспільстві., або були комсомольцями", – згадує музикант.

Зараз 65-річний Леонід Репета працює вокалістом обласної філармонії. Проживає в селі Бармаки, там періодично відвідує місце, де загинув колишній керівник "Правого сектора" у Західній Україні Олександр МузичкоОлександр Музичко загинув від кульового поранення 24 березня 2014-го року в Бармаках. Це сталось під час того, як його, за офіційною версією МВС, намагались затримати бійці спецпідрозділу..

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок