Роботу Нікіти Кадана відібрали до постійної колекції Центру Помпіду

Роботу Нікіти Кадана відібрали до постійної колекції Центру Помпіду

Роботу Нікіти Кадана відібрали до постійної колекції Центру Помпіду
. Нікіта Кадан

Роботу українського художника Нікіти Кадана "Постамент. Практика витіснення (2009-2011)" обрали до колекції Центру Помпіду в Парижі. Передача та розміщення роботи, що перебувала у приватній колекції, відбулася за сприяння Voloshyn Gallery.

Робота також увійде до виставки українського сучасного мистецтва "Україна в Помпіду", яка пройде у Франції у 2022 році.

Інсталяція — це місце для пам’ятника, але самого постаменту немає, а є тільки вузький коридор для глядачів. Навколо постаменту – вузький коридор для глядачів, зал пофарбовано у блідо-сірий колір, текст на стіні білий.

"Розлом між сучасністю і радянським модернізмом / імперіалізмом – центральний для "Постамента": white cube сучасної артгалереї вміщує тільки радянський модерністський п'єдестал, але не сам пам'ятник, який мав би на ньому розміститися, і глядачам залишається лише гадати, що це могло б бути", – пише пише в тексті "Шви діалектики" психоаналітик Гліб Напреєнко.

Роботу Нікіти Кадана відібрали до постійної колекції Центру Помпіду
"Постамент. Практика витіснення" (2009-2011), Нікіта Кадан.

"Потрапити до колекції Центру Помпіду — це важлива подія для творчості будь-якого митця, що неодмінно сприятиме розширенню взаємодії публіки з сучасним мистецтвом східно-європейського напрямку і стане важливою складовою для розвитку нового інтернаціонального культурного діалогу", — кажуть Юлія та Максим Волошини з Voloshyn Gallery.

Що відомо

  • У липні Центр Помпіду анонсував виставку українського сучасного мистецтва у Франції. Її планують провести у 2022 році.
  • Виставка складатиметься з творів, подарованих Центру Помпіду Українським клубом колекціонерів сучасного мистецтва. Більшість з них складають фотороботи митців Харківської школи фотографії: Віктора Кочетова, Олега Мальованого, Євгена Павлова, Юрія Рупіна, Сергія Солонського, групи "Шило", Олександра Супруна, Романа Пятковки.
  • Також куратори відібрали твори Жанни Кадирової, групи РЕП, Олександра Ройтбурда, Іллі Чичкана, Федора Тетянича, Стаса Волязловського, Володимира Наумця, Леоніда Войцехова, Сергія Онуфрієва, Олега Соколова та інших представників сучасного українського мистецтва.
  • Проєкт "Україна в Помпіду" стартував у 2016 році, коли за ініціативи Зенка Афтаназіва, президента Українського клубу колекціонерів сучасного мистецтва (УККСМ), розпочалися переговори щодо проведення виставки в Центрі.
  • Центр Помпіду – національний культурний центр у Парижі, який входить до переліку п'яти найкращих світових музеїв сучасного мистецтва.
  • Це 12-м за відвідуваністю музей світу, який налічує у своїй колекції понад 100 тисяч робіт ХХ-ХХІ сторіччя від авторів зі всього світу.
  • Це є найбільшою колекцією сучасного мистецтва в Європі і другою (після нью-йоркського Музею сучасного мистецтва) у світі.
  • Нікіта Кадан (1982) – автор скульптур та інсталяцій, живописних та графічних робіт. Член групи художників Р.Е.П. та кураторського й активістського об'єднання Худрада. Живе та працює у Києві. Представляв Україну на Венеційській бієнале у 2015 році.

Читайте також

На початок