Місяць без готівки: як у Хмельницькому звикають до е-квитків у тролейбусах

Місяць без готівки: як у Хмельницькому звикають до е-квитків у тролейбусах

Місяць без готівки: як у Хмельницькому звикають до е-квитків у тролейбусах
. Фото: Суспільне.

Майже вдвічі менше заробило комунальне підприємство «Електротранс» у липні, коли у Хмельницькому відмінили оплату за проїзд готівкою та ввели електронний квиток, у порівнянні з попереднім місяцем.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора комунального підприємства «Електротранс» Наталя Свистун.

За її словами, у липні підприємство понесло певні фінансові збитки.

«Якщо аналізувати фінансову складову, то у нас мінус 47% до показників червня. Тобто, у липні ми заробили майже вдвічі менше, ніж у червні. Якщо брати у гривнях, то лише на 27 тисяч ми перевезли пасажирів пільгових категорій, 6 тисяч гривень було сплачено електронними квитками, і по 2 тисячі гривень надійшло від пасажирів, які оплатили проїзд за допомогою QR-коду та банківською картою через термінал у водія. Що стосується штрафів, то за місяць їх було виписано 71 на суму понад 17 тисяч гривень», - розповідає Наталія Свистун.

За словами Наталі Свистун, із впровадженням безготівкового розрахунку в тролейбусах, підприємство "Електротранс" зазнало збитків. Фото: Суспільне.
За словами Наталі Свистун, із впровадженням безготівкового розрахунку в тролейбусах, підприємство "Електротранс" зазнало збитків. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне.

Більшість колишніх кондукторів тролейбусів стали контролерами, як от Світлана Бойко. Робота жінки наразі полягає у тому, аби перевіряти у пасажирів оплату за проїзд, а у пільговиків – наявність посвідчення, електронної картки та факту її валідації.

«Це рідкісні випадки, коли до пасажирів не має зауважень. Часто є так, що їдуть без посвідчення, їдуть без карточки. Ще є такі пільговики, які карточки, і це місцеві жителі, не брали та не знають, що це таке. Бувають і серед пасажирів такі, що їдуть в тролейбусі, а за проїзд не оплатили, бо не мають ані електронного квитка, ані банківської картки, якою могли б заплатити, хочуть розрахуватися готівкою, а її в тролейбусі не приймають», - розповідає Світлана Бойко.

Контролери, які зараз "виловлюють" безбілетників, кажуть - у тролейбусі рідко буває так, що контроль проходить без нюансів. Фото: Суспільне.
Контролери, які зараз "виловлюють" безбілетників, кажуть - у тролейбусі рідко буває так, що контроль проходить без нюансів. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне.

За словами контролерки, на пасажирів, які не оплатили проїзд, адмінпротокол уже складала. Додає, штраф – 240 гривень.

«На когось одного протокол складаєш – на тебе кидається весь тролейбус. Люди дуже обурюються, що це велика сума штрафу 240 гривень. Пояснюємо, що 120 гривень – плата за безкоштовний проїзд, і 120 гривень - адміністративний штраф. Але усе одно обурення серед людей дуже велике через оцей безготівковий проїзд», - каже Світлана Бойко.

Хмельничанка Ольга Кузьменко має пільговий електронний квиток, яким постійно користується. Але вона теж обурюється безготівковою оплатою проїзду. Каже, не розуміє, як повинні сплачувати проїзд ті, хто немає електронного квитка чи картки.

«А якщо з села приїжджають пенсіонери, як вони повинні цим громадським транспортом їхати? І це проблема, велика проблема. Вони теж мають право на безкоштовний проїзд, але скористатися ним не можуть. Крім того, вже б заплатив тих 5-6 гривень за проїзд, так теж не можеш заплатити, треба карточкою платити. А хіба той пенсіонер знає, як то робити? Та, навіть, молодший хтось – купуй картку за 60 гривень, бо ти маєш нею раз чи два на рік скористатися. Дуже неправильно ото все зробили. До мене мої знайомі, подруги з інших міст би приїхали, так вони не можуть, бо не можуть оплатити цей тролейбус», - обурюється жінка.

Багатьох пасажирів безготівкова форма за проїзд, кажуть контролери та водії тролейбусів, обурює. Фото: Суспільне.
Багатьох пасажирів безготівкова форма за проїзд, кажуть контролери та водії тролейбусів, обурює. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне.

У разі, якщо пасажир не має електронного квитка, сплатити за проїзд можна за допомогою разового квитка з QR-кодом та банківською карткою через термінал у кабіні водія, пояснює Наталя Свистун. Але й тут є певні проблеми, розповідає водій тролейбуса за маршрутом №14 «Катіон-Автостанція №2» Олександр Присяжний, бо така система, на його думку, не зручна.

«Дуже незручно, якось воно неправильно зроблено. Багато людей заходять, хочуть платити гроші, а я не можу їх взяти, лише банківську карточку. Я таких пасажирів мушу відправляти, не везти. Ось на попередній зупинці зайшло 19 учнів і дві вчительки, дають готівку. Пояснюю їм, що мене покарають за готівковий розрахунок, і їх покарають, бо вони ніби безбілетники. Вони й вийшли. Та й часу той термінал відбирає чимало – тут працює, тут деколи вже не хоче», - каже водій.

Що відомо

  • З лютого 2020 року електронні квитки для проїзду в комунальному транспорті обласного центру почали видавати пільговим категоріям населення. Вони могли отримати пластикову картку в відділах соціального захисту населення та центрах надання адміністративних послуг.
  • Через рік, у 2021 році, в Хмельницькому почали продавати електронні квитки для усіх пасажирів. Утім, заплановані дати остаточного введення безготівкового розрахунку за проїзд у тролейбусах кілька разів переносили. Врішті-решт, останньою датою стало 1 липня 2021 року.
  • 27 травня на засіданні виконавчого комітету Хмельницької міської ради члени виконкому проголосували за впровадження нових тарифів за проїзд у громадському транспорті міста. Аби змотивувати хмельничан купувати електронні квитки, проїзд з е-квитком зробили 5 гривень, без нього - 6 гривень.
  • Через запровадження е-квитків у Хмельницькому скоротили близько 90 кондукторів. Замість них у громадському транспорті запрацювала контрольна служба.

Читайте також

На початок