Російським гуртам дозволили приїхати на фестиваль "Файне місто" в Тернопіль

Російським гуртам дозволили приїхати на фестиваль "Файне місто" в Тернопіль

Російським гуртам дозволили приїхати на фестиваль "Файне місто" в Тернопіль
. Суспільне Тернопіль

Служба безпеки у відповідь на запит Тернопільської міської ради заявила, що законних підстав для заборони в’їзду на територію України чотирьох гуртів з Росії, які мають виступати на фестивалі "Файне місто", немає.

Про це Суспільному повідомила речниця Тернопільської міськради Мар’яна Зварич.

Нагадаємо, 20 липня у Тернополі відбулася акція протесту "Російське вбиває". Представники "Правого сектору" біля будівлі міської ради пікетували проти виступу російських музичних гуртів на фестивалі "Файне місто". Про це повідомив керівник обласного осередку "Правого сектору" Назар Сарабун.

За його словами, в акції взяли участь майже 30 осіб. Протестувальники написали звернення до депутатського корпусу та до міського голови з вимогою посприяти забороні в’їзду російських гуртів до Тернополя.

"На фестиваль з’їжджаються журналісти зі всіх країн Європи, блогери. І вони цю нашу перевернуту реальність будуть показувати на своїх інформаційних ресурсах. Найгірше те, що люди в Європі не зрозуміють, ми воюємо з Росією, чи ми з нею граємо концерти. Минулих років ми також звертали увагу організаторів. Вони махали головами, що це погано. І не вживали жодних заходів, щоб це не відбувалось. Тому цього року ми вирішили набагато активніше. І на жаль, агресивніше реагувати", – каже Сарабун.

Співорганізатор фестивалю Максим Черкашин каже, що 4 гурти підтримують Україну, відкрито критикують російську владу, анексію Криму та війну:

"Інформацію по кожному з гуртів та їх учасників ми завчасно направляємо у Службу безпеки України для ретельної перевірки. Водночас, самі відслідковуємо висловлювання та позицію цих гуртів. У попередні роки деякі із зазначених гуртів вже виступали на фестивалі, жодних претензій тоді до них не було, як не було претензій до нещодавнього виступу в Тернополі Андрія Макаревича та його гурту".

Речниця міської ради Мар’яна Зварич, 20 липня, розповіла про те, що міська рада направила лист-звернення до організаторів фестивалю щодо неможливості участі гуртів з Росії в Тернополі. Також міська рада надіслала відповідний лист до СБУ та Нацполіції області, в якому просила перевірити запрошені гурти на законність їхнього в’їзду та перебування в Україні.

Речник обласного управління СБУ Петро Королюк каже, що ще до звернення міської ради Тернополя співробітники Центрального Управління СБУ розпочали перевірку громадян Російської Федерації, яких організатори фестивалю планували запросити у Тернопіль. Вони перевірили 21 громадянина Росії.

Міжнародний фестиваль "Файне місто" розпочався на території іподрому поблизу Тернополя. Про це Суспільному повідомив співорганізатор фестивалю Максим Черкашин.

За його словами, цього року очікують понад 15 тисяч людей. Зараз готують сім сцен, де виступатимуть виконавці. Також сьогодні відвідувачів заходу заселяють у наметові містечка.

Співорганізатор фестивалю Максим Черкашин каже, що за безпекою під час заходу стежать 200 поліцейських і 150 волонтерів. Також працюють бригади медиків, волонтери від "Червоного хреста" і рятувальники. Максим Черкашин також розповів, як дотримуються карантинних заходів під час фестивалю:

"Ми намагаємося убезпечити наших гостей. У місцях де можуть бути скупчення, то ми будемо наносити відповідні знаки, щоб була відповідна дистанція між людьми. Ми співпрацюємо зі всіма суб’єктами, які надають послуги з харчування, щоб дотримувались всі необхідні норми. Акцент ми робимо на атмосферу. Ви побачите, що ще більше наповнений кожен мікрорайон. Ще більше спортивних локацій".

Міжнародний музичний фестиваль "Файне місто"триватиме до 1 серпня. Уперше його провели в Тернополі у 2013 році. Про це розповів співорганізатор фестивалю Максим Черкашин.

За його словами, захід відбувається щороку в липні. У 2020-му його скасували через пандемію COVID-19. Назвали фестиваль на честь пісні Братів Гадюкіних "Файне місто Тернопіль".

Що відомо

На початок