У Тернополі відбувається акція протесту "Російське вбиває"

У Тернополі відбувається акція протесту "Російське вбиває"

У Тернополі відбувається акція протесту "Російське вбиває"
. Суспільне Тернопіль

У Тернополі відбулася акція протесту "Російське вбиває". Представники Правого сектору біля будівлі міської ради пікетували проти виступу російських музичних гуртів на фестивалі "Файне місто". Про це повідомив керівник обласного осередку "Правого сектору" Назар Сарабун.

За його словами, в акції взяли участь майже 30 осіб. Протестувальники написали звернення до депутатського корпусу та до міського голови з вимогою посприяти забороні в’їзду російських гуртів до Тернополя.

"На фестиваль з’їжджаються журналісти зі всіх країн Європи, блогери. І вони цю нашу перевернуту реальність будуть показувати на своїх інформаційних ресурсах. Найгірше те, що люди в Європі не зрозуміють, ми воюємо з Росією, чи ми з нею граємо концерти", - каже Сарабун.

Назар Сарабун розповів, чому представники "Правого сектору" не протестували проти виступів російських гуртів на фестивалі у попередні роки.

"Минулих років ми також звертали увагу організаторів. Вони махали головами, що це погано. І не вживали жодних заходів, щоб це не відбувалось. Тому цього року ми вирішили набагато активніше. І на жаль, агресивніше реагувати", – каже Сарабун.

На протест прийшли представники тернопільських громадських організацій. Серед них – учасник ветерансько-волонтерського руху "Захисти Україну" Валерій Волинець.

"Сьогодні російські гурти у нас, на Зхідній Україні, будуть співати російські пісні. Завтра Кіркоров, Любе, Лепс. Це дуже складна ситуація", – каже Волинець.

У Тернополі відбувається акція протесту "Російське вбиває"
У Тернополі відбувається акція протесту "Російське вбиває". Суспільне Тернопіль

Речниця міської ради Мар’яна Зварич під час протесту розповіла про те, що міська рада направила лист-звернення до організаторів фестивалю щодо неможливості участі гуртів з Росії в Тернополі. Також міська рада надіслала відповідний лист до СБУ та Нацполіції області, в якому просить перевірити запрошені гурти на законність їхнього в’їзду та перебування в Україні.

"Тернопільська міська рада не є організаторами, ні співорганізаторами цього фестивалю. Окрім того, сам фестиваль відбувається на територіях державного підприємства, з яким організатори напряму уклали договір, без залучення міської ради. Окрім того, фестиваль відбувається за 7 кілометрів від Тернополя. Міська рада підтримує фестиваль, який є мистецькою платформою, на який приїжджають тисячі туристів з усієї України та з інших країн", – каже Зварич.

Речник обласного управління СБУ Петро Королюк розповів, що ще до звернення міської ради Тернополя співробітники Центрального Управління СБУ розпочали перевірку громадян Російської Федерації, яких організатори фестивалю планували запросити у Тернопіль. 21 громадянина Росії вони перевірили, - законних підстав для їхнього недопущення до участі у гастролях не виявили, каже Петро Королюк. За його словами, звернення міської ради прийняли до розгляду. Про результати перевірки Служба інформує організаторів заходу і після отримання позитивної відповіді СБУ вони мають право укладати угоди з виконавцями.

Кореспонденти Суспільного зв’язалися з організаторами фестивалю. Один із них – Максим Черкашин пообіцяв, що цю ситуацію прокоментують впродовж дня.

Міжнародний музичний фестиваль "Файне місто" розпочнеться 28 липня і триватиме до 1 серпня. Уперше його провели в парку Шевченка в Тернополі у 2013 році. Про це розповів співорганізатор фестивалю Максим Черкашин. За його словами, захід відбувається щороку в липні. У 2020-му його скасували через пандемію C OVID-19. Назвали фестиваль на честь пісні Братів Гадюкіних "Файне місто Тернопіль".

На початок