Як приватизувати земельну ділянку з житловим будинком. Пояснює Мін'юст

Як приватизувати земельну ділянку з житловим будинком. Пояснює Мін'юст

Як приватизувати земельну ділянку з житловим будинком. Пояснює Мін'юст
. canva

Для приватизації земельної ділянки з житловим будинком необхідно пройти чотири етапи збору необхідної документації і погоджень з державними органами. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Як зазначили у відомстві, земельний кодекс передбачає наступні розміри присадибної земельної ділянки для майбутньої безоплатної передачі:

  • у селах − не більше 0,25 гектара;
  • у селищах − не більше 0,15 гектара;
  • у містах − не більше 0,10 гектара.

Після цього громадянин, який виявив бажання приватизувати земельну ділянку, якою він користується та на якій розташований житловий будинок, що перебуває у його власності, повинен пройти декілька етапів.

Етап 1. Виготовлення технічної документації

У міністерстві пояснили, що технічна документація потрібна для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянку з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд.

Зокрема громадяни можуть ознайомитися з переліком сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є у держреєстрі.

Процес виготовлення технічної документації передбачає:

  • виїзд інженера-геодезиста зі спеціальним обладнанням для проведення кадастрового фільмування;
  • встановлення (відновлення) межі земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • за результатами робіт замовнику видається: технічна документація на земельну ділянку, а також диск з технічною документацією у електронній формі та документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру.

Етап 2. Реєстрація ділянки у Держземкадастрі

У Мін'юсті вказали, що для реєстрації земельної ділянки у Держземкадастрі необхідно звернутись до державного кадастрового реєстратора з:

  • заявою про внесення відомостей до Держземкадастру за формою, встановленою порядком його ведення, затвердженого постановою Кабміну від 17 жовтня 2015 року № 1051;
  • технічною документацією у паперовій та електронній формі;
  • електронним документом, що містить відомості про результати робіт із землеустрою, які підлягають внесенню до Держземкадастру відповідно до вимог закону "Про Державний земельний кадастр";
  • документом, який підтверджує повноваження представника діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

"Процес державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі не може перевищувати 14 днів з моменту подачі документів та є безоплатною послугою для громадянина. Після вказаної державної реєстрації замовник отримує витяг з Державного земельного кадастру, який містить, зокрема, кадастровий номер земельної ділянки", — зазначили у міністерстві.

Етап 3. Рішення органу місцевого самоврядування

Для подачі клопотання щодо отримання рішення органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у приватну власність потрібно додати:

  • розроблену технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • витяг з Держземкадастру.

Етап 4. Реєстрація права власності на земельну ділянку

У Мін'юсті попередили, що за послугу реєстрації права власності на земельну ділянку у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно стягується плата у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (230 грн).

Для цього необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг за місцеперебуванням земельної ділянки або до нотаріуса з:

  • заявою встановленої форми;
  • копіями документа, що посвідчує особу та реєстраційного номера облікової картки платника податків (під час подання необхідно пред’явити оригінали таких документів);
  • рішенням відповідного органу про передачу земельної ділянки у власність;
  • витягом із Держземкадастру про земельну ділянку;
  • документом, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно;
  • документом, який підтверджує повноваження представника діяти від імені заявника (у разі подання заяви уповноваженою заявником особою).

"Після внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно державний реєстратор видає заявнику витяг про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, на якій розташований приватний житловий будинок", — резюмували у міністерстві.

Що відомо

  • Станом на 16 липня після старту роботи ринку землі в Україні було укладено вже 774 відповідні земельні угоди. В Україні 1 липня відкрився ринок обігу землі сільськогосподарського призначення. Так, українці стають повноправними власниками свого майна, отримавши право вільно продавати та купувати земельні ділянки.
  • З 1 липня в Україні було продали 532 земельні паї. Найбільше земель продали у Харківській області.

Читайте також

Як правильно встановлювати межі земельної ділянки. Роз'яснення Мін'юсту

Як правильно підготуватися до продажу землі

Ринок землі і "підводні камені". Юристи пояснили, як діяти власникам

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок