Диспетчер, який посадив літак із Протасевичем, залишив Білорусь

Диспетчер, який посадив літак із Протасевичем, залишив Білорусь

ЗМІ
Диспетчер, який посадив літак із Протасевичем, залишив Білорусь
. AP

Авіадиспетчер мінського аеропорту Олег Галегов, який посадив літак Ryanair з опозиційним блогером Романом Протасевичем в Мінську, виїхав із Білорусі разом із сім'єю.

Про це повідомляє білоруське видання "Наша нива" із посиланням на джерела у "Белаеронавігації".

Джерела видання повідомили, що диспетчер взяв відпустку і повинен був повернутися на зміни на початку липня, а його ім'я містилося у розкладі чергувань. Однак на роботу він нібито так і не прийшов.

"Особисто я давно не бачив Олега. Ходять чутки, що він зник. Колеги не можуть зв'язатися з ним і переживають: до нього неможливо додзвонитися, він видалив свої соцмережі. Начальство офіційно нам нічого не повідомляло. Але я за нього не турбуюся, думаю, він просто перестрахувався і поїхав. Спеціаліст він відмінний, роботу знайде без проблем в будь-якій країні. Голос на опублікованого запису інциденту з Ryanair – його", - наводить видання слова одного з колег Галегова.

При цьому заступник гендиректора "Белаеронавігаціі" Іван Герловський повідомив, що зараз Галегов нібито живе у тещі. Інші співрозмовники видання заявили, що Галегов приїхав до Білорусі з Грузії повернувся до Грузії, звідки у молодості він приїхав до Білорусі.

За даними журналістів, 23 травня Галегов вів перемовини з екіпажем рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair, який зрештою примусово сів у Мінську. Після цього білоруські силовики затримали опозиційного активіста та блогера Романа Протасевича, а також його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.
  • Президент США Джозеф Байден засудив вимушену посадку літака в Мінську і затримання активіста Романа Протасевича і назвав інцидент "прямим порушенням міжнародних норм".
  • Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 00:00 26 травня у відповідь на затримання білоруського опозиціонера, засновника та ексголовреда Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича у Мінську. Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав це "безпековим рішенням".
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.
  • 26 травня Польща заборонила білоруським літакам входити у повітряний простір. країни. Також подібну заборону запровадили Литва, Латвія, Чехія та Словаччина.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок