Отруєння в "Якіторії": харківські епідеміологи оприлюднили результати розслідування

Отруєння в "Якіторії": харківські епідеміологи оприлюднили результати розслідування

Отруєння в "Якіторії": харківські епідеміологи оприлюднили результати розслідування
. Суспільне Харків

Основною причиною захворювання 90 клієнтів і працівників ресторану "Якіторія" у Харкові стало вживання неякісних суші, виготовлених в умовах антисанітарії. Що конкретно стало джерелом інфекції та скільки людей працювало на той час у ресторані, епідеміологи не з'ясували.

Про результати отруєння, що сталося у червні, 21 липня повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

"Вважаємо, що основною причиною спалаху було вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Обставинами, що сприяли виникненню спалаху було недотримання вимог санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні та реалізації готових страв (суші). Джерело інфекції не встановлено", — йдеться у повідомленні центру.

Виявлену у хворих сальмонелу знайшли на розділовій дошці в кухні ресторану та у готових стравах. Після їжі в "Якіторії" захворіли 90 людей, з яких 19 — діти. Загальну кількість працівників закладу епідеміологи не встановили.

"Під час розслідування достовірно встановити загальну кількість та безпосередньо працюючих осіб у закладі та провести їх обстеження не представилось можливим. Зазначене не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела", — зазначають епідеміологи.

Усі хворі одужали, їх виписали з медзакладів у задовільному стані.

Що відомо

  • Про масове отруєння в "Якіторії" у Харкові стало відомо 17 червня. У перший день шпиталізували 25 людей. Два ресторани однієї мережі закрили на перевірку. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил).
  • Після спалаху працівники управління Держпродспоживслужби провели дві позапланові перевірки "Якіторії" та "Мафії". На заклади представники управління склали приписи.
  • В аналізах отруєних людей виявили бактерію сальмонели. У працівників ресторану — сальмонелу та бактерію роду стафілокок.
  • Внаслідок отруєння за медичною допомогою звернулися 90 людей, серед яких 19 дітей віком до 17 років.
  • Ймовірною причиною спалаху спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб називали вживання суші, які готували та продавали без дотримання санітарних вимог.
  • В Держпродспоживслужбі повідомили, що ймовірним джерелом спалаху інфекції в "Якіторії" став хворий працівник закладу.
  • У липні ресторани "Якіторія" та "Мафія" у Харкові відновили роботу.
На початок