Профілактика ендокринних захворювань. Поради від миколаївської лікарки

Профілактика ендокринних захворювань. Поради від миколаївської лікарки

Профілактика ендокринних захворювань. Поради від миколаївської лікарки
. Колаж — Єлизавети Усатенко

За останні роки рівень ендокринологічних захворювань має тенденцію до зростання як у всьому світі, так і в Україні. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла лікарка-ендокринолог вищої категорії комунального некомерційного підприємства "Миколаївська обласна клінічна лікарня" Миколаївської обласної ради Наталія Ткаченко.

Ендокринна система регулює та координує важливі функції організму людини та виробляє гормони. Вона відповідає за функціонування головного мозку, щитоподібної залози, підшлункової залози, яка у своєму складі містить клітини, що виробляють інсулін та глікоген, а також вона регулює роботу наднирників, що виробляють гормони та підтримують гомеостаз та реакції на стрес.

За словами Наталії Ткаченко, симптомів проявів ендокринних захворювань є безліч.

"У кожної хвороби є свої прояви, свої симптоми та інколи такі речі, на які людина не звертає уваги, але лікар може звернути на них увагу, тому що пацієнтів ми бачимо здалеку, з дверей кабінету", — говорить лікарка-ендокринолог.

Багато ендокринних захворювань проявляться через зовнішність людини: підвищена пігментація шкіри, збільшення або втрата ваги, підвищення кров’яного тиску, пришвидшене серцебиття, зміна настрою, зміна апетиту.

Наталія Ткаченко розповіла, що схожими на ендокринні захворювання можуть бути й інші захворювання, наприклад, людина може лікувати серце, а потім виявляється, що в неї проблеми зі щитоподібною залозою. Це може призводити до порушення серцево-судинного ритму, тому зараз кардіологи, якщо в них з’являться пацієнт із таким симптомами, відправляють їх на перевірку щитоподібної залози.

Читайте також: "Медична реформа на Миколаївщині. Жителі сіл їздять на уколи в місто, або роблять ін’єкції самотужки"

Серед факторів, які провокують ендокринні захворювання, насамперед харчування. Люди стали частіше харчуватися їжею швидкого приготування та продуктам із великою кількістю вуглеводів. Змінилося життя людей, нині вони ведуть більш пасивний спосіб життя.

"Негативні звички, наприклад, куріння, а також екологія, яка теж погіршує стан нашого здоров’я та ендокринної системи — ці фактори в сукупності й призводять до того, що збільшується кількість ендокринних захворювань", — додає Наталія Ткаченко.

Для запобігання розвитку захворювань лікарка радить правильно харчуватися, з’їдати не менше, ніж триста грамів овочів на день, вживати йодовану сіль, збільшити кількість фізичних навантажень та відмовитися від негативних звичок.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок