Хатія Деканоїдзе про відставку Авакова, реформу поліції та нерозслідувані справи

Хатія Деканоїдзе про відставку Авакова, реформу поліції та нерозслідувані справи

Хатія Деканоїдзе про відставку Авакова, реформу поліції та нерозслідувані справи
. Хатія Деканоїдзе, 2016 рік, архів. Фото: УНІАН

Новина про звільнення глави Міністерства внутрішніх справ України Арсена Авакова стала темою для обговорення не лише в Україні. Російські ЗМІ шукають у відставці міністра американський слід, в той час, як в Європі і США говорять зокрема про те, що Аваков міг піти через проблеми з реформою поліції або ж через те, що він не є "людиною Зеленського".

Про якість реформи поліції й можливі перспективи для МВС України після відставки Авакова Суспільне поспілкувалося з Хатією Деканоїдзе, керівницею Національної поліції України у 2015-2016 роках.

Читайте також: "Йому був час піти": Аваков подав у відставку. Що кажуть політики та експерти

Чи стало для вас несподіванкою звільнення Авакова?

Знаєте, просто було цікаво, хто буде наступним главою МВС, що буде з поліцією, що буде з реформою, чи буде вона така потужна, як 2015-го року. Це просто інтерес, бо вже дуже довго і давно йдуть розмови, чи є якісь нові варіанти. Це те, що я чула. Я не дуже знаю сам процес. Та МВС займає дуже важливу роль в кримінальній юстиції і правосудді, верховенстві права. Тому цікаво, що буде в майбутньому.

Хатія Деканоїдзе та Арсен Аваков, архів, 2016 рік, фото: УНІАН
Хатія Деканоїдзе та Арсен Аваков, архів, 2016 рік, фото: УНІАН. Фото: УНІАН

Як можна охарактеризувати реформу поліції в Україні?

Я думаю, що перша хвиля реформи поліції була дуже успішна, реформа патрульної поліції. Потім реформа кримінальної поліції і подальші реформи, які дуже важливі для самих українців... ну, так, я не можу судити. Про те, була хороша чи погана ця реформа, найголовніше бачать самі українці.

Багато чого можна було зробити впродовж шести років, які минули. Зараз можна вже говорити про майбутнє. Дуже важливо розуміти, хто буде наступним міністром, дуже важливо, які будуть фактори, яка буде політична воля. Це дуже важливі фактори.

В Україні є ряд незакінчених розслідувань: справа Кирила Тлявова, Павла Шеремета, Кагарлик. Як ви вважаєте, чи зможе новий міністр довести ці справи до кінця?

Це потрібно. Це важлива частина того, щоб система працювала, щоб була довіра. Потрібно довести до кінця всі розслідування, які цікавлять українців. Тож реформа кримінальної поліції й слідства – це дуже важлива частина поліції.

Це залежить від того, який буде підхід в керівництва, для того, щоб змінити систему, щоб було об'єктивне розслідування, щоб змінити законодавство. Дуже багато залежить від нового міністра, нової команди, Верховної ради, яка має мотивувати постійними законодавчими ініціативами систему. І головне, щоб була серйозна політична воля. Щоб ті люди, які реально будуть проти законодавства, не були частиною системи.

Читайте також: Президент пропонує Монастирського замість Авакова. Що про нього відомо

Чому ця команда не змогла довести справи до кінця?

Найперший інгредієнт для того, щоб була реформа і великі зміни – це політична воля. Якщо є політична воля для того, щоб щось змінити, якщо є командна робота: і президента, і уряду, і Верховної ради, і керівництва, і команди, то це, звісно, працює краще, ніж коли вони йдуть окремо, і якщо немає секторної роботи і поліції, і прокуратури, і судової координації. Судова система повернула всіх абсолютно, кого ми заарештували.

Хатія Деканоїдзе і Арсен Аваков, архів, 2016 рік, фото: УНІАН
Хатія Деканоїдзе і Арсен Аваков, архів, 2016 рік, фото: УНІАН. Хатія Деканоїдзе і Арсен Аваков, архів, 2016 рік, фото: УНІАН

Тобто це дуже комплексна робота. І це робота керівництва, щоб кожен поліцейський почувався захищеним від уряду, держави і щоб кожен громадянин відчував, що поліція захищає, що є кримінальна юстиція і правозахисники, які реально сконцентровані на громадянах України. Так, є дуже багато моментів, питань, які варто піднімати, і по розслідуванню, і по законодавству, і по поліції і по еміграційних службах, але найголовніше, щоб була політична воля, дуже жорстка, щоб верховенство права було в країні.

Хто на вашу думку може стати новим міністром?

Це питання до президента, Верховної ради, уряду. Я чітко впевнена, що це має бути людина, яка реально розуміє, як працює система, які потрібні великі зміни. Людина, якій дуже довіряє український народ. Це дуже важливо. І людина, яка розуміє, наскільки важливу роль у верховенстві права відіграє Міністерство внутрішніх справ. Сама поліція і всі частини МВС, які дуже важливі для функціонування.

Читайте також: Політична криза у Грузії, Аваков та Саакашвілі: інтерв'ю із Хатією Деканоїдзе

Що відомо

  • 13 липня 2021-го міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав заяву про відставку.
  • Аваков найдовше перебував на посаді серед українських посадовців – сім років. Він є єдиним міністром, який працює у вже четвертому Кабміні.
  • Повідомлення про відставку Авакова з'являлись і раніше, та 16 червня голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що у Верховній раді "поки немає постанов про звільнення Авакова".
  • У травні президент Зеленський заявив, що якщо фігурантів справи вбивства Павла Шеремета "засудили незаконно", він "буде серйозно говорити" з Аваковим щодо його можливої відставки.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок