Ринок землі: на Волині – 500 тисяч га приватних сільськогосподарських наділів

Ринок землі: на Волині – 500 тисяч га приватних сільськогосподарських наділів

Ринок землі: на Волині – 500 тисяч га приватних сільськогосподарських наділів
. Суспільне Волинь

З 1 липня в Україні почав функціонувати ринок землі. Люди, які мають приватні наділи сільськогосподарського призначення, отримали право продавати їх. На Волині таких наділів 500 тисяч гектарів, – розповів Суспільному начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

Продаж землі для юридичних осіб відтермінували на 5 років.

Перший заступник начальника головного управління Держгеокадастру Анатолій Поляков каже, що продавати волиняни зможуть лише ті землі, які мають кадастровий номер та внесені на публічну кадастрову мапу. З його слів, зі 198 тисяч державних актів 30% в області не внесені до кадастру.

Чи готові власники паїв продавати свою землю, Суспільне запитало у селян поблизу Луцька.

На Волині – близько 300 тисяч гектарів – це сільськогосподарські паї, ще 200 тисяч гектарів – особисті селянські господарства, – каже Юрій Горбенко. З його слів, з 1 липня ринок землі повноцінно не запрацював.

"В одні руки може придбати громадянин не більше 100 га. Кожен, хто має бажання продавати – може продавати. Але сьогоднішня ціна нормативна грошова в нас на Волині коливається в межах 25 000 грн – це на валюту в межах 1000 доларів в різних регіонах", – каже керівник АПК на Волині.

Читайте також: "Що зміниться із запуском ринку землі. Пояснює міністр"

За законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, реєструватимуть угоди купівлі-продажу нотаріуси. Вони перевірятимуть покупців та перевірятимуть ділянки. Нотаріус Наталія Ариванюк телефоном розповіла, що нині юристи вивчають технічні та правові нюанси реформи, після цього зможуть реєструвати угоди.

Що відомо

  • 16 червня уряд затвердив правила перевірки власників земельних ділянок.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1991 року близько 5 мільйонів гектарів української землі були виведені у приватну власність через різноманітні "схеми".
  • 24 травня президент України Володимир Зеленський публічно підписав закон, який спрощує населенню та бізнесу доступ до землі.
  • У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.
  • Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде лише у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.
  • Верховна рада 18 травня схвалила закон №2195, який передбачає порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності.
На початок