Забудова друкарні Фесенка: суддя відмовила містянам виступити третьою стороною

Забудова друкарні Фесенка: суддя відмовила містянам виступити третьою стороною

Ексклюзивно
Забудова друкарні Фесенка: суддя відмовила містянам виступити третьою стороною
. Фото: Пушкінська

Одеський окружний адмінсуд провів останнє підготовче засідання щодо судового позову приватної компанії "Одеса сіті", яка вимагає скасувати приписи від Мінкульту та обласного департаменту культури щодо заборони будівництва на території друкарні Фесенка та театру "Рішельєвський". Вже у липні відбудеться перше засідання по суті, повідомила кореспондентка Суспільного.

Судовий процес із запізненням у 40 хвилин розглядала суддя Любов Токмілова, яка раніше зупинила приписи Міністерства культури та Одеської ОДА про заборону будь-яких будівельних робіт. На початку розгляду вона зробила зауваження журналістам Суспільного щодо зйомки процесу під час того, "як суддя розмовляє", та викликала судову охорону. Утім після технічної перерви Токмілова продовжила засідання.

Забудова друкарні Фесенка: суддя відмовила містянам виступити третьою стороною
Суддя Одеського окружного адміністративного суду Любов Токмілова. Суспільне Одеса

Забудова друкарні Фесенка: суд відмовив місцевим мешканцям в участі як стретій стороні
Представник компанії "Одеса сіті" Олександр Трофімчук. Суспільне Одеса

Суддя долучила до справи ряд документів, зокрема письмові відзиви сторін на позовну заяву компанії "Одеса сіті". Також Токмілова розглянула клопотання Лілії Андрющенко – місцевої мешканки, яка проживає в сусідньому від забудови будинку на вулиці Рішельєвська, 45. Лілія вирішила виступити в процесі третьою стороною на стороні відповідачів – Міністерства культури та обласного департаменту культури. За її словами, будівництво на місці двох історичних будинків безпосередньо стосується її як власниці квартири в сусідній будівлі.

"У тих приписах, які видали Міністерство культури та обласний департамент, ми були заявниками. Ми просили припинити це будівництво, бо воно впливає на наш дім – пам'ятку архітектури, яка розташована поруч. Крім цього, було порушено багато статей закону", – додала Андрющенко.

Забудова друкарні Фесенка: суд відмовив місцевим мешканцям в участі як стретій стороні
Місцева мешканка Лілія Андрющенко. Суспільне Одеса

Представник компанії "Одеса сіті" Олександр Трофімчук виступив проти, оскільки в поданих жінкою документах не було тих, що стосувалися права власності на житло, а лише вказували на місце реєстрації Андрющенко в будинку на Рішельєвській, 45. У коментарі Суспільному жінка пояснила, що має документи, що підтверджують право власності, однак забула додати їх.

Вислухавши доводи всіх сторон Любов Токмілова відмовила у долученні в якості третьої сторони Лілії Андрющенко та завершила підготовчий етап, призначивши розгляд по суті на 6 липня.

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Місцеві мешканці та громадські діячі зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту.

Згодом у міністерстві оприлюднили припис про заборону будівництва, але суддя Одеського окружного адміністративного суду Любов Токмілова його призупинила. У червні припис видав й обласний департамент культури, але суддя призупинила і його. Наразі очікується розгляд апеляційних скарг як від Мінкульту, так і від обласного департаменту культури ОДА на рішення Любові Токмілової.

Читайте также

  • Прокуратура не бачить підстав для позову щодо забудови друкарні Фесенка в Одесі
  • Мешканці Одеси вийшли на акцію протесту через знищення друкарні Фесенка
  • Друкарня Фесенка: в Одесі суд зупинив дію ще одного припису про заборону зносу пам'ятки
На початок