Друкарня Фесенка в Одесі: Мінкульт вимагає зупинити будівельні роботи

Друкарня Фесенка в Одесі: Мінкульт вимагає зупинити будівельні роботи

Друкарня Фесенка в Одесі: Мінкульт вимагає зупинити будівельні роботи
. Суспільне Одеса

Міністерство культури України надіслало припис з вимогою припинити будівництво за адресою вулиця Рішельєвська 47, 49, де розташовані колишні пам'ятки архітектури – друкарня Юхима Фесенка і театр Рішельє. Документ оприлюднив громадський діяч Юрій Дяченко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Міністерство культури та інформаційної політики видало два приписи, у яких зобов'язало ТОВ "Одеса-сіті" та ТОВ "Мартен груп" припинити проведення будь-яких будівельних робіт на місцях колишніх пам'яток.

Друкарня Фесенка: Мінкульт вимагає припинити будівництво на місці колишньої пам'ятки
Друкарня Фесенка: Мінкульт вимагає припинити будівництво на місці колишньої пам'ятки. Скрін припису Міністерства культури та інформаційної політики України

У міністерстві визнали будівництво на вулицях Рішельєвській 47, 49 та Арнаутській 40 незаконним.

"Будівництво житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом виконується з порушенням ч. 4 ст. 32 На охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України, забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.Закону України "Про охорону культурної спадщини", без відповідних погоджень та дозволів", – зазначено в приписах.

Друкарня Фесенка: Мінкульт вимагає припинити будівництво на місці колишньої пам'ятки
Друкарня Фесенка: Мінкульт вимагає припинити будівництво на місці колишньої пам'ятки. Суспільне Одеса

Також у Мінкульті додали, що "вимагають пояснень" у компаній-забудовників щодо порушення законодавства.

Нагадаємо, 27 січня фасад будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі Одеси, обнесли парканом. Місцеві мешканці та громадські діячі тоді зібралися на акцію протесту, аби перешкодити будівництву на місці колишніх архітектурних пам'яток. Вони стверджували, що мають документи, які свідчать про те, що у будівельника немає дозволу на роботу від Мінкульту.

Зазначимо, будинок генерал-майора Олександра Шнеля побудували у 1841 році. Він виконаний в російсько-візантійській стилістиці. Тут була розташована друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману "Чорна рада" Пантелеймона Куліша.

Читайте також

На початок