Майже 1000 закарпатців одержали міжнародне свідоцтво про закінчення вакцинації: навіщо воно потрібне

Майже 1000 закарпатців одержали міжнародне свідоцтво про закінчення вакцинації: навіщо воно потрібне

Майже 1000 закарпатців одержали міжнародне свідоцтво про закінчення вакцинації: навіщо воно потрібне
. фото ілюстративне/УНІАН

Близько тисячі міжнародних свідоцтв про вакцинацію видали закарпатцям після завершення щеплення. Про це нині повідомив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний. Такий документ потрібний для перетину кордону. За українськими свідоцтвами наразі впускають до себе Угорщина, Молдова та Грузія.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію в сімейного лікаря отримала ужгородка Наталія Принда. Каже: їй видали документ, який діє рік.

"Засвідчується, що я вакцинована двома дозами вакцини AstraZeneca, — сказала вона. — Це для мене може бути для виїзду за кордон, а також як для посвідчення того, що я дійсно зробила щеплення".

Хто їх видає

Документ про завершення вакцинації пацієнтам видає, зокрема, сімейна лікарка Мар’яна Моланич.

Читайте також: Pfizer, AstraZeneca чи Sinovac. З якими вакцинами пускають українців до різних країн

"Видача міжнародних свідоцтв про вакцинацію тільки почалася, — розповіла вона. — Я думаю, це ще буде велике навантаження на сімейних лікарів, тому що це досить багато часу займає. Мають право отримати всі пацієнти, які пройшли вакцинацію".

Для чого потрібні?

При виїзді з нашої держави міжнародні свідоцтва про вакцинацію з українського боку не потрібні. Їх уже перевіряють на кордоні з іншою державою, якщо того вимагає іноземне законодавство, — каже речниця Чопського загону Олена Трачук.

Майже 1000 закарпатців одержали міжнародне свідоцтво про закінчення вакцинації: навіщо воно потрібне
Суспільне Рівне

"Вони необхідні тільки для в’їзду в суміжну державу., — пояснила вона. — Якщо ж українець заїжджає в Україну, не потрібно ні завантажувати додаток "Вдома", ні проходити самоізоляцію, оскільки Україна перебуває в зеленій зоні. Що ж до іноземців, при в’їзді в Україну має обов’язково мати з собою страховий поліс, також один із документів: або негативний результат ПЛР-тесту, або тест на антиген з негативним результатом, або міжнародний сертифікат, який підтверджує проходження повного курсу вакцинації лише тими вакцинами, які визнані ВООЗ".

За словами заступника начальника відділу прикордонного контролю мукачівського загону Володимира Крещенка, з Угорщиною є офіційна нота щодо повного визнання про повну вакцинацію.

Читайте також: Німеччина дозволила в'їзд повністю вакцинованим українцям

"Окремо хочу зауважити, що є певні вимоги, — додав Крещенко. — Це обов’язково повинно бути англійською мовою. Має бути вказана назва вакцини, партія вакцини, прізвище, ім’я, установчі дані особи, яка вакцинувалася, і дата вакцинації. Були визначені певні зразки з елементами захисту. І на працівників Держприкордонслужби покладено обов’язок перевіряти їхню дійсність, відповідність на предмет підробок".

Куди можна поїхати?

Крім Угорщини, українські свідоцтва міжнародного зразка визнали ще дві країни, — каже очільник департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний.

"Молдова, Грузія пускають із нашими сертифікатами. Визнали наш сертифікат. Це такий необхідний документ. Ви не знаєте точно, коли він вам знадобиться. Незважаючи на те, де людина отримала першу чи другу вакцину, вона може звернутися до сімейного лікаря за отриманням документу", — пояснив керівник департаменту.

За словами Анатолія Пшеничного, документ про закінчення вакцинації пацієнт може отримати від 7 до 14 днів після одержання необхідних доз щеплення.

Читайте нас у Telegram та Viber

На початок