Пошук роботи в Інтернеті. Як полтавцям не натрапити на шахраїв

Пошук роботи в Інтернеті. Як полтавцям не натрапити на шахраїв

Пошук роботи в Інтернеті. Як полтавцям не натрапити на шахраїв
. Суспільне Полтава

Під час запровадження карантину збільшилась не лише кількість порожніх офісів, а й аферистів, які хочуть заробити на звільнених працівниках. Вони пропонують високий дохід та прості обов’язки. Як уникнути обману під час пошуку роботи через Інтернет, Суспільне дізналося у фахівчині регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлії Козаченко.

1. Прохання надіслати відскановані копії документів

Несправжні роботодавці після отримання резюме просять надіслати фото або від скановані копії документів, іноді фото людини з паспортом у руках. Так вони, нібито, зможуть офіційно вас працевлаштувати. Проте, насправді, це потрібно для того, щоб оформити на вас, зокрема, кредит.

Документи
Документи. Суспільне Тернопіль

"Прохання надіслати документи може надійти і від чесного роботодавця. Проте, перед цим кандидат повинен пройти декілька етапів відбору: отримати відгук на своє резюме, пройти співбесіду і лише після цього вас можуть попросити надіслати копії чи скани документів для офіційного працевлаштування", – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

2. Випробувальне завдання

Одна із найпоширеніших схем, які використовують так звані роботодавці, – це фальшиве тестове завдання. Завдяки ньому вони можуть безкоштовно отримати бажаний контент.

За словами Юлії Козаченко, діють такі роботодавці за визначеним алгоритмом. До прикладу, розсилають претендентам різні тестові завдання. (приміром, просять написати текст, але теми статей у всіх будуть різні). Так можна досить швидко та безкоштовно зібрати наповнення сайту на місяць чи навіть більше. Справжній роботодавець пропонує виконати однакове для усіх завдання. Часто його публікують одразу в описі вакансії та просять надіслати разом із резюме.

Пошук роботи в Інтернеті
Пошук роботи в Інтернеті. Фото: Суспільне

3. "Висока заробітна плата"

Аналізуючи наявні вакансії, розміщені в Інтернеті, мають насторожити пропозиції, де гарантують високий заробіток, висувають занизькі вимоги до кандидата, акцентують увагу на легкості.

"Типові слова-тригери у таких вакансіях: високий дохід, легка робота, робота на дому, впоратися може кожний, вільний графік тощо. Зазвичай, вживаються фрази, які дуже узагальнено описують роботу спеціаліста: просувати сторінку у соцмережах, писати тексти. Проте, акцент роблять на тому, яка людина потрібна: цілеспрямована, командна, стресостійка тощо. Щоб переконатися у справжності вакансії можна спробувати відгукнутися на вакансію та попрохати детальніше розповісти про конкретні посадові обов’язки",­ – говорить фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Пошук роботи в Інтернеті
Пошук роботи в Інтернеті. Суспільне Полтава

Якщо роботодавець губиться та повторює одні й ті ж самі фрази-кліше, які є в описі оголошення, доцільно завершити спілкування. Коли компанія відкриває вакансію, у неї є точне розуміння, хто їй потрібен, для чого та як буде оцінюватися ефективність роботи працівника.

Як уберегти себе від шахраїв

Щоб не стати жертвою шахраїв, слід максимально знизити імовірність потрапляння ваших персональних даних до їхніх рук. Намагайтесь якомога менше ділитись особистою інформацією та фото на сторінках соцмереж чи форумів. Шукаючи роботу, перевірте компанію, фірму чи роботодавця, що надає пропозицію. Найкраще – зателефонуйте на вказаний номер і поспілкуйтеся із керівництвом. Так ви дізнаєтеся, чи справді вони шукають працівника, а також обговорите умови надання персональної інформації. Найчастіше її можуть зажадати під час особистої зустрічі на співбесіді.

На початок