Чи можна змінювати термін отримання другої дози вакцини від коронавірусу – черкаська лікарка

Чи можна змінювати термін отримання другої дози вакцини від коронавірусу – черкаська лікарка

Щеплення другої дози вакцини від COVID-19 необхідно робити у зазначений термін. Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця відділу організації надання медичної допомоги дорослому населенню, матерям та дітям ЧОДА Тетяна Бондар.

Тетяна Бондар зауважила, що другу дозу щеплення від коронавірусу необхідно робити у вказаний термін, незалежно від виробника вакцини. Однак, якщо не вдається вакцинуватись у чітко зазначений термін, допускається відхилення у декілька днів.

Терміни щеплень другою дозою вакцини:

▪ Comirnaty/Pfizer-BioNTech – 21-28 днів,

▪ CoronaVac/Sinovac Biotech – 28 днів,

▪ Oxford/AstraZeneca – 12 тижнів.

За інформацією МОЗ України, у разі непереборних обставин введення другою дози можна зробити на сім днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca. Для вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech відразу зазначено "вікно", в межах якого можна зробити щеплення, – в період між 21-им та 28-им днем після введення першої дози.

Також у МОЗ додали, що друга доза вакцини, яка введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності її повторного введення або вакцинації спочатку.

Тетяна Бондар додала, що окрім терміну отримання другої дози, необхідно дотримуватись і іншого правила — щеплюватись можна вакцинами від одного і того ж виробника:

"Тобто не можна привитись спочатку вакциною AstraZeneca, а потім Pfizer і навпаки".

Лікарка пояснила, що щеплення можливе однотипними вакцинами, навіть якщо вони виготовлені в різних країнах, наприклад, перша доза вакцини можлива від AstraZaneca індійського виробництва, а друга доза можлива теж від AstraZeneca, але корейського виробництва.

Водночас, іспанські вчені провели дослідження при щепленні різними вакцинами. У дослідженні CombivacS, яким керував Інститут здоров'я Карлоса III в Мадриді, взяли участь 663 людини, які першу дозу отримали вакциною AstraZeneca, друга доза була введена вакциною, виготовленою від Pfizer. Вчені виявили, що після другої дози Pfizer кількість антитіл в організмі учасників дослідження підвищилася в сім разів, натомість після введення другої дози AstraZeneca антитіл побільшало лише вдвічі. Однак контрольна група з 232 осіб, яка отримала другу дозу вакциною Phizer ще не отримала збільшення антитіл.

Читайте також

На початок