Гімназія за 85 тисяч: історія черкаського Центру дитячої та юнацької творчості

Гімназія за 85 тисяч: історія черкаського Центру дитячої та юнацької творчості

Гімназія за 85 тисяч: історія черкаського Центру дитячої та юнацької творчості
. Колаж Суспільне Черкаси

Гімназія для панянок, опорний пункт під час війни, Центр дитячої та юнацької творчості – все це за 118 років “пережила” одна з черкаських будівель. Її історію Суспільному розповів черкаський краєзнавець, історик Сергій Ганницький.

За словами історика, 83 тисячі рублів — саме таку фантастичну суму на той час спрямували на будівництво жіночої гімназії. Це перша будівля, зведена в Черкасах в стилі модерн. Її збудували за два роки. Автором цієї споруди є видатний архітектор Владислав Городецький.

"29 жовтня 1903 року цей проєкт розглянула педагогічна рада гімназії. Члени педради сказали, що "естетичний бік взятий до уваги при укладанні проєкту і що можна було б подати проєкт будинку менш гарного". На думку членів педагогічної ради, "навчальний заклад не повинен являти собою якусь коробку або бути зовні схожим на казарми. Чим він красивіший, тим краще. І якщо місто не шкодує коштів на спорудження такого гарного будинку, так це робить йому честь”. Ось такий висновок зробили члени педради", — розповів Сергій Ганницький.

Обстоюючи запропонований паном Городецьким проєкт, педагогічна рада вважала, що архітектор “добре обізнаний як із сучасними вимогами гігієни, так із спорудженням навчальних закладів у Західній Європі, пояснив краєзнавець.

За його словами, начальник гімназії написав лист куратору Київського навчального округу, в якому повідомив:

"Що “ця вишукана робота, так вправно виконана київським архітектором Городецьким, без сумніву стане окрасою міста”. А листом від 8 грудня 1905 року він сповіщав куратора Київського навчального округу, що “новоспоруджений будинок цілком готовий і може бути зайнятий під приміщення жіночої гімназії”, — розповів історик.

Читайте також: Черкаський центр дитячої та юнацької творчості потребує ремонту

ЦДЮТ – архітектурна окраса Черкас
Суспільне Черкаси

Двоповерховий мурований будинок жіночої гімназії витриманий в чітких формах неокласицизму, але разом із тим у декорі переважають "модернові" мотиви. Вперше поріг жіночої міністерської гімназії переступили 360 юних міщанок.

ЦДЮТ – архітектурна окраса Черкас
Суспільне Черкаси

За словами Сергія Ганницького, до війни в гімназії навчалися тільки доньки найбагатших родин.

"Виховання було світським. Викладачами були випускниці інституту благородних дівиць. Саме вони й були елітою Черкас і повіту". — сказав він.

Ситуація змінилася 1941-го, коли в місто прийшла війна.

"Ця будівля стала для нацистів місцем, що давало можливість контролювати центр Черкас. Повернути окуповану колишню жіночу гімназію 1943-го зміг старший лейтенант Чіковані зі своїм загоном. Щоб засвідчити це, на будинку встановили меморіальну дошку", — розповів краєзнавець.

Освітнім закладом “жіноча гімназія” стала в пореволюційні часи. Тоді тут була звичайна школа.

ЦДЮТ – архітектурна окраса Черкас
Суспільне Черкаси

Із січня 1985 року — це палац піонерів та школярів. Нині тут Центр дитячої та юнацької творчості, де понад 2,5 тисячі юних черкасців щорічно навчаються в дитячих творчих гуртках, а кількість дітей, залучених до участі в масових заходах, досягає 15 тисяч в рік.

Історія будівлі позначилася на її стані: нині в неї немає офіційного статусу пам'ятки архітектури, відповідно кошти на реставрацію не спрямовують.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок