Колишній дитсадок — під житло: як у Черкасах приймають багатодітних переселенців

Колишній дитсадок — під житло: як у Черкасах приймають багатодітних переселенців

Колишній дитсадок — під житло: як у Черкасах приймають багатодітних переселенців
. Колаж: Суспільне Черкаси

У Черкасах 26 квітня облаштували один із колишніх дитсадків, в якому житимуть переселенці. Там мили вікна, розставляли ліжка та прибирали територію біля будівлі. До облагородження території долучилися 20 волонтерів, розповів один із них Іван Подолян.

Нині про те, що у приміщенні колись був дитсадок, нагадують таблички на дверях та дитячі стільчики. Тепер ці кімнати слугуватимуть не актовою залою для концертів чи спальнею для малят, а повноцінним житлом для переселенців.

Аби створити їм комфортні умови тут працюють волонтери. Дехто миє підлогу, інші — вікна, як черкащанка Наталія. Жінка розповіла, що у неї вихідний, проводить його за корисною справою.

"Ми тут живемо в більш менш мирному місці, не маємо дуже великої загрози, а деякі люди залишились навіть без житла. Є такі, які геть без нічого залишились, тому хочеться людям хоч трішечки допомогти".

У Черкасах готують житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

Приміщення пустує більш як 10 років, але стан в нього не критичний розповів волонтер Іван Подолян. З садочка повиносили непотрібні речі, та зробили генеральне прибирання. Зараз кімнати пусті, в планах облаштувати їх найнеобхіднішим: ліжками, шафами та предметами побуту.

"Сьогодні (26 квітня - ред.) будемо закупляти душові кабінки, бойлери, плити, холодильники, будемо повністю облаштовувати".

Читайте також: Мистецький фронт: художники з Бучі на Черкащині вчать дітей малювати

Мешкатиме в цій будівлі багатодітна сім’я із Запорізької області. Частину своїх речей вони вже залишили. Мама діток Олена Іващенко розповіла, що на Черкащині вони живуть два місяці у знайомих. Їхня сім’я складається із 20 людей, тому звичайна квартира їм не підходить, а вільних будинків немає. Тому вони зупиняться в колишній будівлі дитсадка.

У Черкасах готують житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

"Наші друзі молодці, вони нам віддали другий поверх свого будинку, але ми вже надумали від них виїжджати, бо літо йде треба рухатися дітям. Там було дуже мало місця. Вони, молодці, усе нам надали. Тут нам усе подобається, бо це дуже велика площа, а в нас 18 дітей, і нам тут буде зручно".

У Черкасах готують житло для переселенців
Суспільне: Черкаси

Роботи тривають і на прилеглій території. Разом з чоловіком допомогти причепурити будівлю прийшла черкащанка Світлана. Нині вона має вдосталь вільного часу на допомогу іншим, адже її підприємство тимчасово не працює.

"Коли сам заспокоюєшся, ти переповнюєшся бажанням щось зробити. То й вирішила допомогти, як тільки побачила об’яву. Мене дуже тішить, що ми українці, що ми щось робимо так завзято", пояснила Світлана.

Зі слів волонтера Івана Подоляна облаштуванням цього приміщення займаються три громадські організації Черкас. Також залучають волонтерів, аби якомога швидше закінчити роботу та розмістити людей.

"Розраховуємо, що оцей корпус здатен прийняти 30-35 людей. Організували для того, щоб підготувати приміщення до приймання гостей і залучити громаду до цього проєкту. Вони відчувають свою потрібність, причетність та важливість. Вони роблять корисну справу".

За словами чоловіка, оголошення про пошук волонтерів для прибирання розмістили у соціальних мережах. На нього відгукнулися навіть більше людей ніж планували, розповів Іван.

"Ми планували тільки позносити меблі, пообчищати приміщення, щоб там можна було розставляти меблі. А так трапилося, що ми ще й половину площі навколо будівлі встигли прибрати і сьогодні вже значно менший обсяг робіт".

Заселити переселенців сюди планують в п’ятницю.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок