НАБУ просить СБУ передати "плівки Медведчука" — Ситник

НАБУ просить СБУ передати "плівки Медведчука" — Ситник

НАБУ просить СБУ передати "плівки Медведчука" — Ситник
.

Національне антикорупційне бюро звернулося до Служби безпеки з проханням передати відомству записи розмов, на яких ймовірно член "Опозиційної платформи-За життя" Віктор Медведчук веде перемовини з російськими посадовцями.

"За нашою інформацією це було в рамках законних процедур з рішення суду. Ми звернулися до СБУ з проханням передати записи для проведення розслідування. Ми дамо відповідну оцінку", — повідомив голова НАБУ Артем Ситник під час брифінгу на форумі Zero Corruption, передає кореспондентка Суспільного.

Зокрема йдеться про аудіозаписи, опубліковані журналістами Bihus.Info, на яких Медведчук протягом 2014-2017 років обговорював легітимізацію терористів та зустрічі з експрезидентом Петром Порошенком, а також перехід частини нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" з державної власності до голови політради ОПЗЖ.

Ситник відзначив, що у справі нафтопроводу вже є підозрювані.

"Детективи провели ретельне розслідування. Є підозрювані в цій справі. Це не останні підозрювані. Вчора Господарський Суд Житомирській області відкрив провадження за позовом фонду держмайна про повернення труби у власність держави", — відзначив він.

Що відомо

  • 18 травня журналісти проєкту Bihus.Info оприлюднили записи розмов, на яких нібито депутат фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук спілкується із керівництвом Росії та бойовиками ОРДЛО.
  • Журналісти стверджують, що Медведчук контактував з російськими посадовцями, обговорював легітимізацію бойовиків та зустрічі із тодішнім президентом Петром Порошенком. Записи датуються 2014-2017 роками.
  • 19 травня Рада створила ТСК щодо розслідування імовірної держзради чиновників через "плівки Медведчука".
  • 25 лютого 2021 року видання Цензор.НЕТ оприлюднило аудіозапис розмови двох чоловіків, яких ідентифікують як лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука та експомічника президента Росії Владислава Суркова. На записі вони обговорюють постачання електроенергії до окупованого Криму та обмін полоненими на Донбасі.
  • За даними видання, розмова датована 2014 роком. "Медведчук і Сурков" говорили про схему постачання електроенергії, в якій була залучена російська компанія "Інтер РАО" і її структури в окупованому Криму та обмін полоненими. Зокрема, "Сурков" називав проросійських терористів на Донбасі "цими нашими підопічними" та обіцяв "Медведчуку" з проведенням обміну.
  • Служба безпеки України заявила, що проведе експертизу оприлюднених аудіозаписів. 9 березня СБУ допитала Медведчука у цій справі.
  • 11 травня 2021 року в будинку Медведчука відбулись обшуки. За кілька годин генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Служби безпеки Іван Баканов провели спільний брифінг щодо обшуків та оголошення підозри Медведчуку і його соратнику Тарасу Козаку.
  • 13 травня Печерський суд Києва відправив народного депутата від партії "Опозиційна платформа — за життя" Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. На нього надягли електронний браслет. Тарас Козак, за словами Медведчука, перебуває в Білорусі на лікуванні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок